FinD - Novice - ECB predvidoma brez sprememb monetarne politike
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2018

ECB predvidoma brez sprememb monetarne politike

Frankfurt, 26. aprila (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) se bo danes sestal na seji, ki pa po pričakovanjih ne bo prinesla sprememb monetarne politike. Predsednik ECB Mario Draghi bo s tonom izjav predvidoma skušal umiriti ugibanja o hitrem zaključku stimulativnega programa odkupovanja obveznic.

Guvernerji naj bi na tokratnem zasedanju obrestne mere v območju evra ohranili na zgodovinsko nizkih ravneh, vztrajali naj bi tudi pri nameri, da se bo program odkupovanja obveznic v vrednosti 30 milijard evrov mesečno trajal najmanj do septembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Pričakovati gre, da bo ECB v luči groženj gospodarski rasti in še naprej šibki inflaciji skušala zmanjšati pričakovanja, da bi lahko program kvantitativnega sproščanja končala hitreje od dosedanjih pričakovanj. Še posebej naj bi se za previdne tone odločili, potem ko je marca ECB prvič po decembru 2016 iz izjave izpustila zapis, da je pripravljena povečati velikost programa ali njegovo trajanje, če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni.

Analitiki svarijo, da so se v zadnjem času okrepila tveganja za evropsko gospodarstvo, vendar ECB verjetno ne bo posegala v monetarno politiko, če se ta tveganja ne uresničijo.

Cilj ECB je inflacija blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma. Marca je bila rast cen v območju evra 1,3-odstotna, napovedi banke pa kažejo, da bo leta 2020 1,7-odstotna.

Medtem je globalne trge pretresla politika Najprej Amerika ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je trgovinske spore začel z uvedbo carin na jeklo in aluminij, ki se jim je EU začasno izognila. Vseeno bi grožnja globalnih trgovinskih vojn lahko ohladila tako evrsko kot širše svetovno gospodarstvo.

Ključna obrestna mera v območju evra je pri nič odstotkih. Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar