FinD - Novice - Slovenci najpogosteje zabavno elektroniko kupujejo prek spleta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.4.2018

Slovenci najpogosteje zabavno elektroniko kupujejo prek spleta

Ljubljana, 25. aprila (STA) - Slovenci najpogosteje izdelke zabavne elektronike kupujejo prek spleta, takih nakupov je namreč 53 odstotkov, kaže raziskava Iproma in Valicona, kjer pričakujejo, da bo ta odstotek v prihodnosti še naraščal. Med najpogostejšimi nakupi prek spleta so sicer telefon, računalnik in televizijski sprejemnik.

Raziskava je pokazala, da nakupna pot izdelkov zabavne elektronike traja povprečno 48 dni, povprečna višina nakupa pa je 363 evrov, so sporočili iz Iproma, ki je raziskavo z Valiconom izvedel med potrošniki, ki so v drugi polovici leta 2017 kupili izdelke zabavne elektronike.

Nakupne navade slovenskega potrošnika so se po ugotovitvah raziskave v zadnjih petih letih bistveno razvile, predvsem zaradi napredka digitalne tehnologije in razvoja spletnih trgovin.

Pri kupcih zabavne elektronike je posebej učinkovito digitalno oglaševanje, saj je bilo 73 odstotkov potrošnikov pred nakupom izpostavljenih oglasom na digitalnih medijih, 29 odstotkov pa klasičnim oglasom.

Med najpogostejše sprožilce nakupa se uvrščajo objave in mnenja na spletu (39 odstotkov), članki na spletu (36 odstotkov), povezava v spletnem iskalniku (18 odstotkov). Kot vir spodbude pa je klasične, nespletne kanale navedlo 29 odstotkov potrošnikov.

Potrošniki se sicer o izdelkih in pogojih nakupa najpogosteje informirajo na spletu, takih je 85 odstotkov vseh potrošnikov.

Nespletni kanali so tudi pomemben vir informacij, saj je v povprečju celotne izdelčne kategorije 51 odstotkov potrošnikov reklo, da so med raziskovalno fazo obiskali fizično trgovino, 59 odstotkov pa je informacije o izdelku ustno prejelo od prijatelja ali družine.

Potrošniki se med raziskovanjem najbolj zanašajo na spletne strani podjetja (67 odstotkov) in Googlov iskalnik po ponudnikih (65 odstotkov) ter spletne primerjalnike ponudb (63 odstotkov).

Na končno odločitev za nakup najbolj vplivajo pretekle izkušnje in zaupanje v kakovost izdelka določene znamke, dodatna motivatorja sta lastnosti in cena izdelka.

Splet je pri izdelkih zabavne elektronike glavno orodje pri odločanju o nakupu, Slovenci v veliki večini za iskanje informacij o izdelkih uporabljajo pametne telefone, prek katerih se vse več nakupov tudi izvede, še ugotavlja raziskava.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar