FinD - Novice - Alphabet s četrtletnim dobičkom preseglo pričakovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.4.2018

Alphabet s četrtletnim dobičkom preseglo pričakovanja

New York, 24. aprila (STA) - Googlovo starševsko podjetje Alphabet je v minulem četrtletju ustvarilo 31,1 milijarde dolarjev prihodkov in 9,4 milijarde dolarjev čistega dobička. To na letni ravni predstavlja 26- in 73-odstotno rast. Tako prihodki kot dobiček so presegli pričakovanja analitikov Wall Streeta.

Prihodkov je bilo skoraj za milijardo več od pričakovanj analitikov, medtem ko so se pričakovanja o ustvarjenem dobičku - ta je na delnico znašal 13,30 dolarja, prilagojeni dobiček pa 9,93 dolarja na delnic - vrtela okoli 9,30 dolarja na delnico. K boljšemu poslovanju je pripomogla dobra prodaja oglasov in nekatere računovodske spremembe.

Okrog 3,40 dolarja dobička na delnico je Alphabet zaslužil zaradi spremembe načina obračunavanja nerealiziranih prihodkov od investicij v startupe, kot je na primer Uber. Efektivna davčna stopnja je bila 11-odstotna, kar je devet odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani.

Alphabet oz. Google si je oddahnil, ker ga škandal s kršenjem zasebnih podatkov uporabnikov ni tako prizadel kot Facebook. Kljub ugodnim drugačnim napovedim predstavnikom Googla ni bilo potrebno na kongresna zaslišanja o tem po zlorabi podatkov s Facebboka s strani podjetja Cambridge Analytica.

Vendar pa bo prihodkov in dobička od oglasov v prihodnje malce manj, saj kmalu vstopa v veljavo nova evropska zakonodaja o varovanju zasebnih podatkov in evropski potrošniki bodo lahko Googlu preprečili merjene oglase glede na brskanje po internetu.

Prihodki od Googlove trgovine za mobilne aplikacije in oblaka ter potrošniških naprav so v prvem četrtletju znesli 4,4 milijarde dolarjev, Alphabet pa je prvič od prevzema v letu 2014 objavil tudi del številk o poslovanju proizvajalca pametnih termostatov Nest. Ti so v letu 2017 znesli 726 milijonov dolarjev.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem borznem trgovanju v ponedeljek vseeno pocenile za 0,31 odstotka na 1070,51 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar