FinD - Novice - Ministrstvo ne bo umaknilo razpisa o izvedbi pilotnih projektov za dolgotrajno oskrbo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.4.2018

Ministrstvo ne bo umaknilo razpisa o izvedbi pilotnih projektov za dolgotrajno oskrbo

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Ministrstvo za zdravje ne namerava razveljaviti javnega razpisa o izvedbi pilotnih projektov, ki naj bi podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi, so pojasnili za STA. K temu jih je namreč pozvala Skupnost socialnih zavodov Slovenije, a na ministrstvu njihove očitke in poziv označujejo kot neutemeljene.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije namreč meni, da razpis temelji na osnutku zakona o dolgotrajni oskrbi, ki da so ga strokovna javnost in deležniki praktično soglasno zavrnili kot povsem neustreznega. Na ministrstvu odgovarjajo, da razpis upošteva ključne izzive na področju dolgotrajne oskrbe, in na katere Slovenijo opozarjata domača strokovna javnost in Evropska komisija na podlagi številnih pregledov in analiz.

Skupnost zavodov je kritična tudi do zakonitosti in transparentnosti razpisa, saj ga je objavilo ministrstvo vlade, ki lahko opravlja tekoče posle. "Dvom je popolnoma neupravičen. Obdobje, ko vlada opravlja le še tekoče posle, ne pomeni, da redno delo ministrstev zastane," pa odgovarjajo na ministrstvu.

Vlada je po njihovih navedbah na ministrstvo prenesla pristojnost za izvedbo pilotnih projektov, ki bodo financirani v sklopu programa za izvajanje evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2014-2020, v katerega se je uvrstil tudi pilotni projekt za dolgotrajno oskrbo.

Odzvala se je tudi Socialna zbornica Slovenije, ki se je pridružila očitkom skupnosti socialnih zavodov. Med drugim se sprašujejo, zakaj se lahko na razpis prijavijo samo izvajalci pomoči na domu in patronažna služba, ne pa tudi drugi izvajalci na področju socialnega varstva, ki po zakonu lahko izvajajo to dejavnost. Menijo, da bodo finančna sredstva potrošena "brez pravega učinka, saj se prek pilotnih projektov testirajo nove integrirane rešitve na področju dolgotrajne oskrbe, ki jih strokovna javnost ni sprejela".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar