FinD - Novice - Evropski parlament potrdil prenovo homologacijskega okvira za varnejša vozila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.4.2018

Evropski parlament potrdil prenovo homologacijskega okvira za varnejša vozila

Bruselj, 20. aprila (STA) - Evropski parlament je po političnem dogovoru iz decembra lani danes tudi uradno potrdil predlog Evropske komisije za popolno prenovo homologacijskega okvira, s katerim naj bi vozila v Evropi postala varnejša in čistejša. Novi okvir bo izboljšal kakovost in neodvisnost homologacije in testiranja vozil, so zapisali v Bruslju.

Novi zakonodajni okvir bo poleg tega povečal preverjanja že obstoječih avtomobilov na trgu EU ter okrepil evropski nadzor. Predlog naj bi v naslednjih tednih potrdile še članice EU, uredba pa bo za vsa nova vozila veljala od 1. septembra 2020.

Nova pravila dopolnjujejo druge pobude Evropske komisije, kot je predlog o novem dogovoru o potrošnikih. Ta bo v primerih, kot je bila afera z izpusti iz dizelskih motorjev, omogočil žrtvam nepoštenih trgovinskih praks, da uporabijo kolektivno pravno sredstvo z zastopniško tožbo.

Komisija je v prizadevanjih za zmanjšanje emisij iz vozil uvedla nove in izboljšane preskuse emisij avtomobilov, ki so septembra 2017 postali obvezni. Nedavno je izvedla tudi javno posvetovanje o svojem predlogu o nadaljnjem izboljšanju teh preskusov, o katerem bo v prihodnjih tednih odloča Tehnični odbor za motorna vozila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar