FinD - Novice - Ustavna komisija DZ o NLB za zaprtimi vrati
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.4.2018

Ustavna komisija DZ o NLB za zaprtimi vrati

Ljubljana, 20. aprila (STA) - Ustavna komisija DZ današnjo razpravo o tem, kako bi z dopolnitvijo ustavnega zakona dodatno zaščitila premoženje NLB pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč, nadaljuje brez navzočnosti javnosti. Govorila bo o mnenju inštituta za ustavno pravo in strokovne skupine, ki ju je pridobila v četrtek in danes.

Inštitut za ustavno pravo in strokovna skupina, ki jo je imenovala ustavna komisija DZ, sta ocenila, da so prvotno predlagane dopolnitve neprimerne. Po mnenju inštituta pa je vprašljiva tudi smiselnost alternativnega predloga strokovne skupine.

Ta je predlagala alternativni zapis, da se v ustavnem zakonu opredeli t.i. izjemo javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb.

Po pridobitvi mnenja ustavnopravnih strokovnjakov pa njeno mnenje ni več enotno. Trije člani skupine predlagajo, naj gre določba v ustavnem zakonu v smeri, da so vse odločbe hrvaških sodišč, ki se nanašajo na devizne vloge, v nasprotju z ustavnim in pravnim redom Slovenije ter mednarodnimi obveznostmi Hrvaške, ter da LB in NLB ne odgovarjata za nobeno terjatev iz tega naslova. Dva člana strokovne skupine pa predlagata, naj se ustavnega zakona sploh ne dopolnjuje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar