FinD - Novice - Začenja se osrednji del spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.4.2018

Začenja se osrednji del spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke

Washington, 20. aprila (STA) - V Washingtonu se začenja osrednji del spomladanskega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Danes je v ospredju srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), v soboto sledita še zasedanji glavnih strateških organov obeh mednarodnih finančnih ustanov.

Mednarodni monetarni in finančni odbor (IMFC), ki svetuje svetu guvernerjev IMF kot najvišjemu odločevalskemu organu sklada, bo v soboto obravnaval aktualno dogajanje v svetovnem gospodarstvu, medtem ko bo razvojni odbor, to je skupni odbor Svetovne banke in IMF, med drugim obravnaval vizijo skupine Svetovne banke do leta 2030.

IMF je sicer ta teden ohranil napovedi za svetovno gospodarsko rast v tem in prihodnjem letu. Letos in v 2019 tako še naprej pričakuje 3,9-odstotno rast globalnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je toliko kot v januarski vmesni napovedi. V nadaljevanju naj bi se rast nekoliko umirila.

Če so tveganja za globalno gospodarsko aktivnost letos in prihodnje leto uravnotežena, pa na daljše obdobje po prepričanju IMF prevladujejo tveganja, ki bi rast lahko zavrla. Med temi so višje obresti, naraščanje trgovinskih napetosti, protekcionizem, geopolitične napetosti, visoka zadolženost nekaterih držav in demografski izzivi. Sklad zato članice poziva k sprejemanju nujnih strukturnih ukrepov v trenutnih dobrih časih.

Sloveniji je IMF za letos napovedal štiriodstotno gospodarsko rast, kar je 1,5 odstotne točke več kot v zadnji jesenski napovedi. V prihodnjem letu naj bi se rast slovenskega BDP upočasnila na 3,2 odstotka.

Slovensko delegacijo v Washingtonu sicer vodita finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in viceguvernerka Banke Slovenije Irena Vodopivec Jean. Kot običajno, imajo slovenski predstavniki ob robu zasedanja na dnevnem redu pogovore s kolegi iz obeh mednarodnih finančnih ustanov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar