FinD - Novice - Odslej bolj enostavni postopki za zaposlovanje tujcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.4.2018

Odslej bolj enostavni postopki za zaposlovanje tujcev

Ljubljana, 19. aprila (STA) - DZ je danes sprejel novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo poenostavila in skrajšala postopek zaposlovanja tujcev. S tem želi ministrstvo za delo po besedah ministrice Anje Kopač Mrak slovenskemu gospodarstvu omogočiti hitrejše zagotavljanje ustrezne tuje delovne sile.

Sprememba zakona bo omogočila zaposlovanje tujcev po hitrejšem oz. skrajšanem postopku v tistih podjetjih, ki so vpisana v enega od dveh registrov, ki sta bila v skladu z novelo zakona o spodbujanju investicij vzpostavljena pri Slovenskem podjetniškem skladu - register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register zagonskih inovativnih podjetij.

Za ta podjetja se postopki zaposlovanja bistveno skrajšujejo in poenostavljajo. Zavodu RS za zaposlovanje namreč v postopku izdaje ali podaljšanja enotnega dovoljenja za namen zaposlitve tujca v podjetju, ki je vpisano v register podjetij z visoko dodano vrednostjo ali register inovativnih zagonskih podjetij, ne bo več treba preverjati določenih pogojev. Pogoj je, da delodajalec tujcu zagotavlja plačo v višini najmanj povprečne mesečne bruto plače v Sloveniji.

"Skladno z gospodarskim interesom države in kadrovsko vrzeljo, ki je prisotna na slovenskem trgu dela, stremimo k cilju, da se tem podjetjem omogoči sorazmerno enostavnejše in hitrejše zapolnjevanje kadrovskih vrzeli z zaposlovanjem tujcev ob hkratnem zagotavljanju enake ravni zaščite pravic in pravne varnosti delavcem migrantom," je v sredo te spremembe poslancem pojasnila ministrica.

S takšnimi spremembami so se strinjali v vseh poslanskih skupinah z izjemo Levice, katere poslanec Miha Kordiš je dejal, da v Sloveniji nimamo problema pomanjkanja usposobljenega kadra. "Problem ni pomanjkanje kadra, pač pa nizke plače in visoki življenjski stroški," je dejal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar