FinD - Novice - Vlogo pri spoštovanju človekovih pravic v gospodarstvu ima tudi potrošnik
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.4.2018

Vlogo pri spoštovanju človekovih pravic v gospodarstvu ima tudi potrošnik

Ljubljana, 18. aprila (STA) - O spoštovanju človekovih pravic v gospodarstvu so danes govorili na okrogli mizi v Ljubljani. Nizozemski ambasador za človekove pravice Kees van Baar je povedal, da njihova država spodbuja investitorje k vlaganjem v podjetja, ki spoštujejo človekove pravice. Pomembno vlogo pri tem po njegovem igrajo tudi potrošniki.

"Na Nizozemskem imamo nacionalni načrt, preko katerega se redno pogovarjamo z nevladnimi organizacijami, podjetji in ostalimi deležniki," je dejal in dodal, da se o tem pogovarjajo z bančnim sektorjem in investitorji, ki jih spodbujajo k vlaganjem v podjetja, ki spoštujejo človekove pravice.

Poudaril je, da imajo pomembno vlogo pri podpori človekovim pravicam potrošniki. "Ali želite kupovati izdelke tistih podjetij, ki v proizvodnji zaposlujejo otroško delovno silo?" je vprašal sodelujoče na današnji okrogli mizi, na kateri je Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik predstavil delovanje državnega organa za preprečevanje diskriminacije in spodbujanje enakopravnosti.

Jernej Letnar Černič iz fakultete za državne in evropske študije je menil, da je Slovenija zelo napredna pri spoštovanju človekovih pravic v gospodarstvu. "Slovenska ustava daje obveznosti gospodarskim družbam, da spoštujejo človekove pravice. Pogrešam pa takšen poudarek, ko slovenska podjetja zaposlujejo v tujini," je dejal.

Vprašal pa se je, kako naj podjetje zagotovi, da se v nabavni verigi spoštujejo človekove pravice, ko pa državna podjetja zaposlujejo agencijske delavce in državljane drugih EU držav in jim plačujejo le minimalno plačo, pa še to takšno, kot je predpisana v njihovi državi.

Pripravo akcijskega načrta v Sloveniji je prevzelo ministrstvo za zunanje zadeve. Melita Gabrič z ministrstva je povedala, da so v ta postopek vključili podjetja, nevladne organizacije, akademsko sfero in vse vladne resorje. "Najbolj zahtevno delo pa se šele začenja, ko bo dokument sprejet in bo treba njegove sklepe udejanjati v praksi," je opozorila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar