FinD - Novice - Inflacija v območju evra marca 1,3-odstotna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.4.2018

Inflacija v območju evra marca 1,3-odstotna

Luxembourg, 18. aprila (STA) - Območje evra je po drugi oceni evropskega statističnega urada Eurostat marca na letni ravni zabeležilo 1,3-odstotno inflacijo, kar je 0,2 odstotne točke več kot februarja. V EU je bila inflacija marca 1,5-odstotna oz. za 0,1 odstotne točke višja kot februarja. Najbolj so se zvišale cene storitev, hrane, alkohola in tobaka.

Po prvi oceni, ki jo je Eurostat objavil pred dvema tednoma in je vključevala le podatke za območje evra, je bila marčevska inflacija 1,4-odstotna.

Inflacija v območju evra je bila marca za 0,2 odstotne točke nižja kot marca lani, v EU pa za 0,1 odstotne točke nižja.

Najnižjo stopnjo inflacije so zabeležili na Cipru (-0,4 odstotka), v Grčiji (0,2 odstotka) in na Danskem (0,4 odstotka), najvišjo pa v Romuniji (štiri odstotke), Estoniji (2,9 odstotka) ter na Slovaškem in v Litvi (v obeh 2,5 odstotka).

V Sloveniji je bila inflacija marca 1,5-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot februarja in 0,5 odstotne točke manj kot marca lani.

V primerjavi s februarjem se je marca inflacija znižala v šestih državah članicah, v prav toliko državah ostala stabilna, v 15 državah pa se je zvišala.

Najbolj so se marca zvišale cene storitev (za 0,67 odstotne točke), hrane, alkohola in tobaka (za 0,41 odstotne točke) ter energentov (za 0,20 odstotne točke).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar