FinD - Novice - Nemški sindikati javnega sektorja dosegli dogovor za povišanje plač
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.4.2018

Nemški sindikati javnega sektorja dosegli dogovor za povišanje plač

Berlin, 18. aprila (STA) - Nemški sindikati javnega sektorja, ki zastopajo več kot dva milijona javnih uslužbencev, so v torek dosegli dogovor o zvišanju plač za 7,5 odstotka v naslednjih dveh letih in pol. Sindikati bodo s tem prekinili nadaljnje stavkovne aktivnosti, ki so v minulih tednih potekale v javnem prevozu, komunali, vrtcih, zdravstvu in drugih javnih službah.

Dogovor sindikalnih združenj Verdi in dbb z nemško vlado in lokalnimi oblastmi predvideva postopno zviševanje plač, in sicer za 3,19 odstotka že za aprilsko plačo, za 3,09 odstotka se bodo plače povišale s prihodnjim aprilom, za še 1,06 odstotka pa se bodo povišale s 1. marcem 2020, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaposleni z nizkimi dohodki bodo prejeli tudi enkratno izplačilo v višini 250 evrov, plačna razmerja v javnem sektorju pa bodo prilagodili in jih naredili bolj transparentna, na spletnih straneh pojasnjuje Deutsche Welle.

Do dogovora je prišlo po treh dneh pogajanj in nizu opozorilnih stavk po vseh državi prejšnji teden, ki so povzročile veliko težav predvsem v prometu.

Notranji minister Horst Seehofer je že izrazil zadovoljstvo glede dogovora. Kot je dejal, bodo zaposlitve v javnem sektorju postale bolj privlačne, ne bo pa to preveč obremenilo državne blagajne.

Po njegovih ocenah naj bi sicer dogovor zvezno blagajno obremenil za dodatne 2,2 milijarde evrov letno. Lokalne oblasti pa bodo morale prispevati še dodatnih 7,5 milijarde evrov, je ocenilo združenje uslužbencev v lokalni samoupravi (VKA).

Pogajanja so sicer pozorno spremljali tudi v Evropski centralni banki (ECB). Vsakršno pomembno zvišanje nemških plač bi namreč lahko zvišalo inflacijo v vseh državah z evrom, to pa bi lahko vplivalo tudi na prihodnje odločitve ECB glede stimulativnih ukrepov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar