FinD - Novice - V Premogovniku Velenje dveurna opozorilna stavka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.4.2018

V Premogovniku Velenje dveurna opozorilna stavka

Velenje, 17. aprila (STA) - V vseh treh izmenah Premogovnika Velenje bo danes potekala dveurna opozorilna stavka. Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) se namreč z vodstvom družbe na ponedeljkovih pogajanjih ni uspel dogovoriti glede efektivnega delovnega časa, o višini regresa pa se bodo pogajali v okviru prenove kolektivne pogodbe za premogovništvo.

Generalni direktor družbe Ludvik Golob je v petek napovedano stavko označil za nezakonito in nelegitimno, zato tudi ne bo plačana. Za STA pa je v ponedeljek povedal, da so na pogajanjih s SDRES prišli zelo blizu. "V trenutni situaciji smo jim ponudili, kar največ lahko ponudimo. Socialna partnerja pa se zdaj morata uskladiti," je še dejal Golob.

V družbi so znova poudarili, da se je več kot 70 odstotkov zaposlenih v Premogovniku Velenje že izreklo, da bodo na dan napovedane stavke delali, 17,6 odstotka zaposlenih je v teh dneh odsotnih zaradi bolezni oz. koriščenja dopusta, zato doslej ni bilo podpisanih nekaj več kot 12 odstotkov izjav. Na podlagi tega bo delovni proces za zaposlene, ki ne bodo stavkali, tekel brez posebnosti.

Zaupnik SDRES Asmir Bećarević je sicer v petek napovedal kazenske ovadbe zoper poslovodstvo premogovnika zaradi oviranja sindikalnega dela. Dejal je tudi, da vztrajajo pri ureditvi efektivnega delovnega časa in izplačilu regresa, o drugih stavkovnih zahtevah pa so se pripravljeni pogajati v okviru panožne kolektivne pogodbe.

Po njegovih besedah je 835 zaposlenih v Premogovniku Velenje podprlo efektivni delovni čas, ki bi trajal sedem ur in 45 minut, 15 minut pa bi imeli delavci na voljo, da se preoblečejo v zaščitna oblačila in se umijejo po koncu izmene. Tudi SDRES podpira ta predlog, zahteva pa tudi poračun plač za zadnjih pet let iz naslova efektivnega delovnega časa. "Uprava Premogovnika Velenje pa zahteva, da se temu plačilu odpovemo," je v petek dejal Bećarević.

Po Golobovi oceni bi jih plačilo poračuna plač pahnilo v insolventnost, v kateri pa so bili leta 2015.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar