FinD - Novice - Koprska občina za projekt dvigala na Markovcu do služnosti na Mandarićevi parceli
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.4.2018

Koprska občina za projekt dvigala na Markovcu do služnosti na Mandarićevi parceli

Koper, 16. aprila (STA) - Koprska upravna enota je prepoznala javni interes načrtovane vertikalne mobilne povezave oz. dvigala med obalo in Markovcem in z odločbo ustanovila služnost v javno korist, s čimer je Mestna občina Koper pridobila razpolagalno pravico tudi na zemljišču na klifu med Žusterno in Markovcem. Gre za zemljišče v lasti poslovneža Milana Mandarića.

Novico je pred dnevi prek spletnega portala Ekoper obelodanila sama občina, kjer so sprva razmišljali o razlastitvi Mandarića. A je upravna enota, kot so zapisali, v okviru postopka razlastitve ugotovila, da je izkazana javna korist za poseg v lastninsko pravico. Tako je upravna enota z odločbo ustanovila služnost, s katero je občina pridobila pravico izgradnje, obratovanja, vzdrževanja infrastrukturnega objekta ter dostopa.

Ker je upravna enota o tem odločala po nujnem postopku, morebitna pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršitve, kar pomeni, da bo služnost v kratkem vpisana tudi v zemljiški knjigi, so poudarili.

Mandarić, ki naj bi mu občina neuradno ponudila slabih 6000 evrov odškodnine, je sicer po poročanju Primorskih novic na ustni obravnavi 26. marca na upravni enoti navedel, da ne želi biti ovira pri uresničitvi legitimnih interesov občine in občanov, da pa je po besedah njegove odvetnice Carmen Dobnik zanj manj kot sama vzpostavitev služnost sprejemljiva višina odškodnine, zaradi česar se bo menda pritožil na izdano odločbo.

STA sicer še čaka pojasnila Dobnikove v zvezi z morebitno pritožbo.

Občino sicer čaka še pridobitev gradbenega dovoljenja, predhodno pa mora pridobiti vso ustrezno dokumentacijo in dopolniti obstoječe prostorske akte. Osnutek sprememb obstoječega prostorskega akta bodo v avli Mestne občine Koper javno razgrnili že v tem tednu, javnost pa bo imela možnost svoje pripombe, pobude in predloge podati vse do 3. maja. Pred tem bo 25. aprila v prostorih mestne občine tudi javna obravnava, so zapisali na portalu Ekoper.

Koprska občina je idejno rešitev za dvigalo, ki bi povezalo Markovec, obalno območje in mestno središče, poiskala prek javnega natečaja. Strokovna komisija je izbrala elaborat tandema arhitektov Massimiliana Fuksasa iz Rima in slovenskega arhitekta Sandija Pirša. Projekt je bil deležen precejšnje pozornosti tudi zaradi mednarodne prepoznavnosti Fuksasa, ki bi lahko že s svojim imenom privabil potencialne investitorje.

Projekt sicer predvideva dve fazi. Prva zajema t.i. javni del, v okviru katerega je občina iskala rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, kot tudi mobilno povezavo naprej vse do vrha Markovega hriba, ter navezavo na obstoječo cestno in kolesarsko infrastrukturo. Če bo občini do septembra uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje, si lahko iz tega naslova obeta tudi nepovratna evropska sredstva. Druga faza predvideva nadgradnjo dvigala z razglednim stolpom v končni višini več kot 100 metrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar