FinD - Novice - Februarja za 1,3 odstotka nižja povprečna plača
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.4.2018

Februarja za 1,3 odstotka nižja povprečna plača

Ljubljana, 16. aprila (STA) - Povprečna bruto plača za februar je v Sloveniji znašala 1638 evrov, od plače za januar je bila tako nižja za 1,3 odstotka. V letu dni, od lanskega do letošnjega februarja, se je povprečna bruto plača zvišala za 3,6 odstotka, je izračunal statistični urad.

Preračunano v neto zneske pa je povprečna plača februarja znašala 1066,33 evra. To je 1,1 odstotka manj od povprečne plače v januarju, a 3,6 odstotka več kot pred letom dni.

Pri tem je bila povprečna neto plača nižja od januarske tako v javnem kot zasebnem sektorju, in sicer v prvem za 2,1 odstotka, v drugem pa za 0,4 odstotka.

Najvišje povprečne plače so imeli februarja zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, to je 1471,87 evra.

V primerjavi s prvim letošnjim mesecem se je povprečna neto plača februarja najbolj znižala v dejavnosti rudarstvo, namreč za 23,4 odstotka, kar je predvsem posledica izrednih izplačil, ki so bila izplačana s plačo za januar. Najbolj pa se je zvišala v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 1,9 odstotka).

Z vidika statističnih regij pa je najizraziteje znižanje povprečne neto plače opaziti v statistični regiji jugovzhodna Slovenija (za 6,8 odstotka). Povprečna neto plača je bila sicer februarja nižja od januarske v vseh statističnih regijah, izjema je osrednjeslovenska regija, kjer se je zvišala za 1,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar