FinD - Novice - V zdravstveni blagajni letos pričakovati dodatnih 31 milijonov evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.4.2018

V zdravstveni blagajni letos pričakovati dodatnih 31 milijonov evrov

Ljubljana, 12. aprila (STA) - Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je koalicijo danes seznanila, da v zdravstveni blagajni letos pričakujejo dodatna sredstva. Za kaj jih bodo namenili, še niso dogovorjeni. Kot je povedala ministrica Milojka Kolar Celarc, gre za 31 milijonov evrov, in sicer za prihranke v zdravstveni blagajni v prvih mesecih in za trend višjih prihodkov.

Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je po seji vlade za STA pojasnila, da so glede na nove spomladanske napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj določena nova izhodišča, na osnovi katerih bi v zdravstveno blagajno letos priteklo dodatnih 31 milijonov evrov. Po njenih navedbah gre sicer za dve ločeni zadevi. Na eni strani v prvih treh mesecih leta beležijo prihranke na odhodkovni strani blagajne, poleg tega pa že zdaj beležijo višje prihodke v zdravstveno blagajno in načrtujejo, da se bo ta trend nadaljeval do konca leta.

Po besedah ministrice zato razmišljajo, kako bi te prihranke in načrtovane prihodke lahko porabili v zdravstvenem sistemu, bodisi za skrajševanje čakalnih dob bodisi za plačilo tistih programov, ki so zdaj okrnjeni.

Kot je pojasnila, lahko prihranke prerazporedijo znotraj zdravstvene blagajne, glede povečanih prihodkov pa mora po njenih navedbah odločati DZ s spremembo odloka, ki določa najvišje odhodke javnih blagajn v skladu s fiskalnim pravilom.

Zavod za zdravstveno zavarovanje po besedah ministrice še dela izračune, v sredo so imeli tudi skupen sestanek z ministrstvom za finance. Do konca prihodnjega tedna bi skupaj po ocenah Kolar Celarčeve morali narediti izračune in sprejeti odločitve.

Na vprašanje, ali lahko o tej zadevi odloči še ta sklic DZ, je ministrica odgovorila, da ne gre za to, kateri sklic DZ to naredi, pač pa za čas. "Prej kot bo imel zdravstveni sistem dodatna sredstva, več bo v letošnjem letu lahko realizacije," je dejala. Ob tem je spomnila, da je za realizacijo storitev v zdravstvu pozno, če pride aneks k splošnemu dogovoru na vlado oktobra ali novembra. "Potem bomo imeli spet absurdno situacijo, da bo imela zdravstvena blagajna relativno visoke presežke, zdravstvo pa bo bolehalo," je opozorila.

Kot je po koalicijskem srečanju pred današnjo sejo vlade pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, je Vraničar Ermanova danes predstavila tudi predlog, na kakšen način bi presežek v zdravstveni blagajni lahko namenili skrajševanju čakalnih dob. A glede tega pogovora še niso dokončali.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da bodo v stranki o tem razpravljali, bi se pa strinjali, da lahko ta sredstva namenijo za skrajševanje čakalnih dob, v katerih čakajo zelo bolni.

Podobno je poudaril vodja poslancev SD Matjaž Han in pojasnil, da se s predlogom Vraničar Ermanove ne strinja. Kot je dodal, "denarja za fizioterapije in dermatologijo ne potrebujemo", pač pa ga je treba po njegovem mnenju nameniti za skrajševanje čakalnih dob na najtežje operacije. Prav tako morajo natančno povedati, kam bodo denar namenili, je dodal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar