FinD - Novice - Delavska svetovalnica opozarja na nove kršitve delovne zakonodaje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.4.2018

Delavska svetovalnica opozarja na nove kršitve delovne zakonodaje

Ljubljana, 11. aprila (STA) - Delavska svetovalnica je na današnji novinarski konferenci opozorila na nove kršitve delovne zakonodaje. Kot primer so izpostavili podjetje Orsini 1, ki je sodelovalo s Slovenskimi železnicami (SŽ). Te so sodelovanje s podjetjem po opozorilih svetovalnice v torek prekinile, v Orsiniju pa kakršnekoli kršitve zakonodaje ostro zavračajo.

Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica je pojasnil, da so se nanje obranili delavci podjetja Orsini 1, ki je sodelovalo s SŽ. "Ko smo dobili informacije glede načina poslovanja tega podjetja, smo se milo rečeno prijeli za glavo," je dejal Lukić.

Izjava in pogodba o zaposlitvi, ki jo podpiše delavec tega podjetja, je po Lukićevih trditvah polna nepravilnosti. Kot primer je navedel, da se pogodba že v uvodu sklicuje na kolektivno pogodbo, ki ne velja od leta 2005. "Da ne govorimo o zastraševanju preko pogodbe in o grožnjah preko pogodbe, ki so zelo konkretne," je dodal.

Kot je izpostavil, morebitne nezakonitosti ugotavlja inšpektorat za delo, kamor so se obrnili v Delavski svetovalnici. Goran Zrnić iz svetovalnice je pojasnil, da so se delavci nanje obrnili z informacijami, da ima njihov delodajalec prakso izsiljevanja za denar za dni v mesecu, ko zaradi vremenskih razlogov niso delali.

Na svetovalnici so pridobili informacijo, da so delavci zaradi slabih vremenskih razmer v februarju dobili navodilo, da zaradi tega vrnejo od 300 do 400 evrov "na roke". Zrnić je dejal, da so dela, ki jih delavci izvajajo na terenu, odvisna tudi od vremena, a takšna praksa, s katero se povozi pogodba o zaposlitvi, kjer piše, da delavec dela 40 ur na teden, pomeni grobo kršitev zakonodaje.

Lukić je dodal, da so o tem, s kakšnim podjetjem poslujejo, obvestili generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa. Pozvali smo ga, da se pogodba s podjetjem Orsini 1 prekine in da se delavce, ki so tam opravljali delo, zaposli, je dejal.

Zrnić je pojasnil, da je po informacijah, ki so jih dobili od SŽ, pogodba s podjetjem Orsini 1 prekinjena, hkrati pa naj bi tekli pogovori z delavci. "Verjamemo, da bo prišlo do direktne zaposlitve teh delavcev," je povedal in dodal, da Orsini delavce angažira iz tretjih držav.

V društvu pričakujejo, da se nadzorni organi ustrezno odzovejo in ugotovijo, kaj sploh je to podjetje. "Ali gre za podjetje, ki zagotavlja storitve v skladu z obligacijskim zakonikom, torej da ima lastno opremo, ali gre za agencijo za zagotavljanje dela, ki pa ni registrirana," je dejal.

"Mi bomo pri postopkih vztrajali, saj nikomur ni v interesu, da se takšni poslovni modeli promovirajo, še posebej v državnih podjetjih," je poudaril.

Novinarske konference se je s pooblastilom direktorja družbe Orsini Arifa Juskoskega udeležil Demiš Šainoski. Slednji je navedbe Delavske svetovalnice ostro zanikal. "Če delavec pride v Slovenijo in potrebuje pomoč do plače, se pravi, če potrebuje 200 evrov, mu jih daš, normalno, da jih je ob plači treba vrniti, je pojasnil.

Šainoski je zanikal, da bi na SŽ potekali pogovori z delavci podjetja Orsini 1. Delavski svetovalnici je očital, da je podjetju Orsini naredila katastrofalno škodo in napovedal sodne postopke.

Na Slovenskih železnicah so potrdili, da so pogodbo s podjetjem prekinili, nove delavce pa bodo iskali preko razpisa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar