FinD - Novice - Evropske borze v zelenem, z rastjo tudi nafta in evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.4.2018

Evropske borze v zelenem, z rastjo tudi nafta in evro

London/Frankfurt/Pariz, 10. aprila (STA) - Evropske borze so se danes obarvale zeleno. Vlagatelje po vsem svetu je pomiril kitajski predsednik Xi Jinping, ki je v luči trgovinskega spora z ZDA napovedal nadaljnje odpiranje trga tujcem. Cene nafte rastejo, zvišal se je tudi tečaj evra.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,70 odstotka na 3438,78 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,11 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,84 odstotka vrednosti. Nad gladino se je povzpel tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, pridobil je odstotek vrednosti.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,82 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,79 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,52-odstotno rast.

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v govoru na gospodarskem forumu napovedal liberalizacijo trga za investicije v avtomobilski industriji. Med drugim bo Kitajska zmanjšala uvozne dajatve za vozila še v tem letu in okrepila varovanje intelektualne lastnine, kar zahtevajo ZDA.

Kitajska je sicer danes Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zaprosila za mediacijo v sporu z ZDA zaradi carin na uvoz jekla in aluminija.

Na stari celini je odmevala tudi vest, da v nemškem Volkswagnu, ki se še vedno sooča s posledicami škandala zaradi goljufanja na okoljskih testih dizelskih vozil, razmišljajo o menjavi vodstva. Volkswagnove delnice so današnje trgovanje sklenile s 4,5-odstotno rastjo.

Tudi v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev rastejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 1,22 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,62 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,12 odstotka vrednosti.

Tečaj evra glede na dolar raste. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2335 dolarja, kar je 0,11 odstotka več kot v ponedeljek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2361 dolarja (v ponedeljek pri 1,2304 dolarja).

Tudi cene nafte se višajo. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 65,19 dolarja, kar je 1,77 dolarja več kot v ponedeljek. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se doslej podražile za 2,02 dolarja na 70,67 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar