FinD - Novice - Slovenija med novimi članicami EU z najvišjimi stroški dela
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.4.2018

Slovenija med novimi članicami EU z najvišjimi stroški dela

Luxembourg, 09. aprila (STA) - Lani so stroški na uro dela v gospodarstvu EU, kjer nista upoštevana kmetijstvo in javni sektor, v povprečju znašali 26,8 evra, v območju z evrom pa 30,3 evra. Najnižji stroški so v Bolgariji, in sicer znašajo 4,9 evra, na Danskem pa so z 42,5 evra stroški najvišji. Slovenija je s 17 evri na vrhu med najnovejšimi članicami unije.

Kot so sporočili z evropskega statističnega urada Eurostat, so stroški dela na uro v uniji zelo različni. Poleg Bolgarije so najnižje zabeležili v Romuniji (6,3 evra), Litvi (osem evrov), Latviji (8,1 evra), na Madžarskem (9,1 evra) in na Poljskem (9,4 evra), najvišje stroške pa so poleg Danske zabeležili v Belgiji (39,6 evra), Luksemburgu (37,6 evra), na Švedskem (36,6 evra) in v Franciji (36 evrov).

Nižje stroške dela od Slovenije sta imeli poleg ostale deveterice držav, ki so v EU vstopile leta 2004, še Grčija in Portugalska.

Stroški dela v industriji so bili 27,4 evra v EU in 33,4 evra v območju z evrom. V storitvenem sektorju so se stroški dela v EU ustavili pri 26,6 evra in v območju z evrom pri 29,3 evra.

V gradbeništvu so bili stroški na uro 23,7 evra v EU, v območju z evrom pa 26,7 evra. V pretežno neposlovnem delu gospodarstva, kamor je med drugim vključeno izobraževanje, zdravstvo, umetnost, a ne v okviru javnega sektorja, pa so stroški znašali 27,2 evra v EU in 30,1 evra v območju z evrom.

Lani so se v primerjavi z letom prej sicer stroški dela na uro v celotnem gospodarstvu v EU povečali za 2,3 odstotke, v območju z evrom pa za 1,9 odstotka.

Znotraj območja z evrom so največjo rast stroškov zabeležili v Litvi (+devet odstotkov), Estoniji (+7,4 odstotka) in Latviji (+sedem odstotkov). Stroški so se znižali le na Finskem (-1,5 odstotka).

Med državami zunaj območja z evrom so največjo rast stroškov dela zabeležili v Romuniji (+17,1 odstotka) in Bolgariji (+12 odstotkov).

Stroške dela sicer sestavljajo plače in drugi stroški, kamor sodijo na primer socialni prispevki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar