FinD - Novice - Kriminalna združba s kriptovalutami in kreditnimi karticami oprala osem milijonov evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.4.2018

Kriminalna združba s kriptovalutami in kreditnimi karticami oprala osem milijonov evrov

Madrid, 09. aprila (STA) - Kriminalna združba je z uporabo kriptovalut in kreditnih kartic oprala za osem milijonov evrov denarja, ki so ga druge združbe zaslužile s preprodajo drog, so danes sporočili z Europola. V okviru operacije, pri kateri so poleg Europola sodelovale še španske, finske in ameriške oblasti, so aretirali 11 ljudi.

V okviru operacije Tulipan Blanca oziroma Beli tulipan so ugotovili, da je kriminalna združba v Španiji prala denar za združbe preprodajalcev drog. Člani te kriminalne združbe so pobrali osem milijonov evrov gotovine, pridobljene s preprodajo drog, in jo razpršili na 174 bančnih računov. Nato so pridobili kreditne kartice, povezane z bančnimi računi. Nekateri izmed njih so odpotovali v Kolumbijo in tam dvignili denar.

Ko so ugotovili, da jim oblasti zaradi tega lažje sledijo, so začeli uporabljati kriptovalute, predvsem bitcoin. Španska policija je v sodelovanju s finskimi oblastmi ugotovila, da so za menjavo v bitcoine uporabljali lokalno menjalnico na Finskem. Bitcoine so nato zamenjali v kolumbijske pesose in jih še isti dan nakazali na račune v Kolumbiji.

Preiskali so 137 posameznikov, aretirali pa so jih 11. Zasegli so tudi več računalnikov in druge opreme, uporabljene za kriminalne dejavnosti, kot so naprave za štetje denarja, so še sporočili z Europola.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar