FinD - Novice - Telekom Slovenije ob padanju tržnega deleža ostaja trdno v vodstvu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.4.2018

Telekom Slovenije ob padanju tržnega deleža ostaja trdno v vodstvu

Ljubljana, 08. aprila (STA) - Največji mobilni operater v Sloveniji tudi po podatkih za zadnje lansko četrtletje ostaja Telekom Slovenije. Družbi v lasti države sicer zadnji dve leti tržni delež pada, kljub temu pa suvereno ohranja več kot dve petini trga. Največji trije operaterji v Sloveniji obvladujejo več kot 90 odstotkov trga.

Konec zadnjega lanskega četrtletja se je tržni delež števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije družbe Telekom Slovenije znižal na 43,7 odstotka, potem ko je bil v tretjem četrtletju pri 43,9 odstotka. Malenkost se je znižal tudi družbi A1 Slovenija, in sicer za 0,6 odstotne točke na 28,8 odstotka, kažejo podatki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

Družbama Telemach (19,2 odstotka) in T-2 (4,5 odstotka) se je tržni delež v opazovanem četrtletju nekoliko zvišal: prvemu za 0,5 odstotka, drugemu za 0,1 odstotka.

Tržni delež družbe Izimobil se je zmanjšal za 0,1 odstotne točke na 2,6 odstotka, družbe Mega M pa je ostal nespremenjen pri 0,1 odstotka. Nespremenjen ostaja tudi zanemarljiv tržni delež družbe Softnet, ki je na trg mobilne telefonije vstopila februarja lani.

Maja lani je storitve mobilne telefonije začel zagotavljati tudi Hot mobil, njegov tržni delež pa se iz četrtletja v četrtletje zvišuje. Potem ko je bil v lanskem drugem četrtletju pri 0,4 odstotka, je v tretjem prišel do 0,9 odstotka in v četrtem do 1,2 odstotka, je v četrtletnem poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij zapisala agencija.

Poročilo tudi ugotavlja, da se število uporabnikov mobilne telefonije, ki imajo več kot eno napravo, še naprej povečuje. Po nekoliko počasnejši rasti v začetku leta 2017 se je rast penetracije mobilne telefonije na slovenskem trgu v zadnjih treh mesecih spet bolj strmo obrnila navzgor.

Konec lanskega zadnjega četrtletja se je penetracija povzpela na 118,3 odstotka, kar kaže na povečanje števila uporabnikov z več kot enim mobilnim telefonom, je razvidno iz novega četrtletnega poročila Akosa. V enakem obdobju leto poprej je penetracija znašala 115,5 odstotka, v četrtletju prej, torej med lanskim julijem in septembrom, pa 117 odstotkov.

Penetracija aktivnih mobilnih uporabnikov je sicer izračunana kot število uporabnikov, ki imajo kot naročniki veljavno pogodbo in so kot predplačniki vsaj enkrat v zadnjih treh mesecih opravili ali prejeli klic, poslali sporočilo sms ali mms oziroma uporabljali podatkovne storitve, na število prebivalcev v Sloveniji.

Konec četrtega četrtletja 2017 se je skupno število aktivnih uporabnikov mobilne telefonije povečalo za 1,1 odstotka. Njihovo število se je povečalo pri vseh operaterjih, izjema sta A1 Slovenija in Izimobil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar