FinD - Novice - Občinam pisna opozorila glede neskladnosti splošnih aktov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.3.2018

Občinam pisna opozorila glede neskladnosti splošnih aktov

Ljubljana, 29. marca (STA) - Ministrstvo za javno upravo je med letoma 2013 in 2017 opravilo sistematične nadzore občinskih splošnih aktov v vseh 212 občinah v državi. Vsem občinam so bila izdana pisna opozorila, občine pa so v povprečju uskladile predpise v enem letu. Po mnenju ministrstva je tak rok sprejemljiv.

S poročilom ministrstva za javno upravo o opravljenih strokovnih nadzorih občinskih predpisov se je danes seznanila vlada. V okviru nadzora so pregledali najmanj tri temeljne predpise občine, to so statut občine, poslovnik občinskega sveta in poslovnik nadzornega odbora, ter še štiri druge predpise.

V letih 2013 in 2014 so opravili nadzor v 47 občinah, leta 2015 v 50 občinah, leta 2016 pa v 45 občinah. V letu 2017 je bil nadzor opravljen v 70 občinah, od katerih jih je do konca januarja letos osem predpise v celoti uskladilo, sedem pa delno.

Po opravljenem strokovnem nadzoru ministrstvo za javno upravo izda pisno opozorilo, s katerim opozori na konkretna neskladja pregledanih občinskih aktov z ustavo in zakoni ter določi šestmesečni rok, v katerem naj občina uskladi akte.

Kot navajajo na ministrstvu, le redke občine ne pričnejo z uskladitvami navedenih občinskih predpisov, a če občina tudi po enem letu ne uspe uskladiti svojih predpisov, jo ministrstvo na to ponovno opozori. Učinki nadzora so boljši predpisi, skladnost občinskih predpisov s sistemsko zakonodajo in zmanjšanje administrativnih bremen.

Po mnenju ministrstva je uskladitev teh splošnih aktov v povprečno enem letu sprejemljiva glede na to, da občinski svet sprejema statut občine z dvotretjinsko večino glasov vseh članov in poslovnik občinskega sveta z dvotretjinsko večino glasov navzočih članov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar