FinD - Novice - Turško gospodarstvo lani presenetilo z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.3.2018

Turško gospodarstvo lani presenetilo z rastjo

Ankara, 29. marca (STA) - Turško gospodarstvo je lani zabeležilo presenetljivo visoko gospodarsko rast. Bruto domači proizvod (BDP) države se je v letu 2017 okrepil za 7,4 odstotka, s čimer Turčija ostaja eno od najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ekonomisti so pričakovali, da bo turška gospodarska rast za lani 7,25-odstotna. Končni rezultat je sicer malenkost pod napovedjo predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je računal na 7,5-odstotno krepitev.

Rast je bila leta 2016, ko so Turčijo pretresli teroristični napadi in poskus državnega udara, 3,2-odstotna. Lani si je turško gospodarstvo opomoglo; v tretjem četrtletju je po popravljenih podatkih raslo po 11,3-odstotni stopnji, v zadnjem trimesečju pa po 7,3-odstotni.

Podatki turškega statističnega urada kažejo, da so rast poganjali predvsem industrija, storitveni in gradbeni sektor.

Turški gospodarski minister Nihat Zeybekci je v izjavi pohvalil "spektakularni dosežek" in spomnil, da se Turčija med državami v skupini G20 glede na gospodarsko rast uvršča na sam vrh. Ena od glavnih Erdoganovih svetovalk Hatice Karahan je na Twitterju zapisala, da so "umerjene državne politike podprle ta uspeh skupaj z izboljšanjem razpoloženja". Kot je dodala, se bodo sedaj osredotočili na reforme.

Močna gospodarska rast sicer ni pomagala turški liri, ki je od začetka januarja v primerjavi z dolarjem zaradi političnih skrbi, inflacije in stanja tekočega računa plačilne bilance izgubila več kot pet odstotkov vrednosti. Inflacija je bila prejšnji mesec 10,26-odstotna, kar je enkrat več od cilja turške centralne banke.

Ekonomiste skrbi tudi pregrevanje gospodarstva in potencialna nevzdržnost visoke gospodarske rasti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar