FinD - Novice - Vlada za pol leta podaljšala način določanja cen naftnih derivatov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.3.2018

Vlada za pol leta podaljšala način določanja cen naftnih derivatov

Ljubljana, 29. marca (STA) - Vlada je na današnji seji izdala uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero je za pol leta podaljšala obstoječi sistem oblikovanja cen 95-oktanskega bencina in dizla izven avtocest. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja in cene vseh derivatov na avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da danes sprejeta uredba začne veljati s 1. aprilom in velja do 30. septembra. Določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati distributerji in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se izračunava na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar/evro. Tako dobljeni modelski ceni mineralnega naftnega derivata se nato doda še dodatek za biokomponento, ki se izračuna posebej za mineralne bencine in posebej za mineralni dizel.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov in 14-dnevnega povprečja cen biogoriv.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar