FinD - Novice - Predlog zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva v nadaljnjo obravnavo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.3.2018

Predlog zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva v nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 27. marca (STA) - Poslanci so na današnji seji ocenili, da je predlog zakona o delovanju spletnih platform sodelovalnega gospodarstva, ki ga je vložila skupina osmih poslancev s prvo podpisano gospo Vojko Šergan (SMC), primeren za nadaljnjo obravnavo. Glasovanje je bilo tesno, saj je predlog zakona podprlo 23 poslancev, 20 pa jih je bilo proti.

Šerganova je prejšnji teden v predstavitvi predloga zakona izpostavila, da spletne platforme sodelovalnega gospodarstva uporabljajo predvsem posamezniki, ki s ponujanjem svojega blaga ali storitev dodatno prispevajo v svoj družinski proračun in si izboljšajo socialni položaj, kar pa nedvomno vpliva na povečanje potrošnje in gospodarskega standarda.

"Poslovanje preko platform je tudi izjemna priložnost, da posamezniki preizkusijo svoje podjetne zamisli in tako okrepijo samozavest pred vstopom v svet podjetništva," je poudarila.

Skupina poslancev po besedah Šerganove predlagajo, da se obseg poslovanja preko platform sodelovalnega gospodarstva omeji na 2400 evrov letno, s čimer bi zagotovili, da te ne bodo ogrožale delujočih poslovnih subjektov. Novost, ki jo prinaša zakon, je časovna banka.

"Za model časovne banke je značilno, da se kot menjalno sredstvo uporablja čas, ura dela je enakovredna uri dela. Ne glede na to, za kakšno delo gre, s tem je omogočeno, da sodelujejo tudi tisti, ki so v stiski z denarjem," je še dejala Šerganova.

Stališča poslanskih skupin so predstavili le v SMC, DeSUS in Levici, pri čemer sta slednji podporo predlogu zakona odrekli.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar