FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU marca slabše
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.3.2018

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU marca slabše

Bruselj, 27. marca (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je marca poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 1,6 točke na 112,6 točke, v EU pa za 1,9 točke na 112,5 točke. "Čeprav gre za tretji zaporedni padec, pa so ravni še vedno visoke," so danes zapisali na Evropski komisiji.

Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Razpoloženje med potrošniki se ni spremenilo, izboljšalo pa se je razpoloženje med menedžerji.

Marca se je gospodarsko razpoloženje poslabšalo v vseh pomembnejših gospodarstvih območja evra, in sicer najbolj v Nemčiji (-2,4 točke), Italiji (-1,8 točke) in Španiji (-1,2 točke). Nižje je bilo tudi na Nizozemskem (-0,5 točke) in v Franciji (-0,4 točke).

Kot so pojasnili v komisiji, se je razpoloženje občutno poslabšalo tudi v Veliki Britaniji (-4,2 točke) in na Poljskem (-dve točki), ki sicer nista v območju evra, vendar sta njegovi pomembni partnerici.

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za 1,9 točke na 113,3 točke. Poslabšalo se je razpoloženje v industriji, storitvah, med potrošniki in v trgovini na drobno, medtem ko se je izboljšalo v gradbeništvu.

Kot je še pokazala anketa Evropske komisije, se je v območju evra znižal tudi kazalnik poslovnega okolja (BCI), in sicer za 0,14 točke na 1,34 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar