FinD - Novice - Tretjina blagovne menjave EU lani z ZDA in Kitajsko
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.3.2018

Tretjina blagovne menjave EU lani z ZDA in Kitajsko

Luxembourg, 26. marca (STA) - Glavni trgovinski partnerki EU sta bili lani ZDA (631 milijard evrov oz. 16,9 odstotka vse blagovne menjave) in Kitajska (573 milijard evrov oz. 15,3 odstotka), s katerima je EU lani opravila za tretjino vse blagovne menjave. V trgovini z blagom so lani prevladovali transportna oprema, dobrine za predelavo in kemikalije, kažejo podatki Eurostata.

Na tretjem mestu je po blagovni menjavi z EU sledila Švica (261 milijard evrov oz. 7 odstotkov), Rusija (231 milijard evrov oz. 6,2 odstotka), Turčija (154 milijard evrov oz. 4,1 odstotka) in Japonska (129 milijard dolarjev oz. 3,5 odstotka).

Vendar pa so imele ZDA v prejšnjih letih tudi že večji delež v blagovni menjavi, in sicer je v letih 2015 in 2016 dosegel 18 odstotkov, nato pa lani nekoliko upadel. Delež trgovinske menjave s Kitajsko se je od leta 2000 potrojil, delež menjave z Rusijo pa vztrajno upada od leta 2012.

Skoraj vse članice unije so imele glavne izvozne trgovinske partnerice znotraj unije, razen Nemčije, Irske in Velike Britanije, ki so največ izvozile v ZDA, Cipra (največ izvozil v Libijo) in Litve (največ izvozili v Rusijo).

Po podatkih Eurostata je Slovenija lani v EU največ izvozila v Nemčijo, sledili sta Italija in Avstrija. Prav tako je Slovenija med državami EU največ uvozila iz Nemčije, Italije in Avstrije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar