FinD - Novice - Sojenje v zadevi Hypo se je vrnilo na začetek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.3.2018

Sojenje v zadevi Hypo se je vrnilo na začetek

Ljubljana, 26. marca (STA) - Sojenje v zadevi Hypo se je po več kot 60 opravljenih narokih in zaslišanih več kot 40 pričah danes začelo znova, saj je od zadnje uspešno izvedene obravnave poteklo več kot tri mesece. Znova so prebrali obtožnico za nekdanjega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in nekdanjega direktorja Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka.

Postopek zoper preostala obtožena - nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Antona Romiha in Božidarja Špana -, ki danes na sodišče zaradi zdravstvenih težav nista prišla, je bil začasno izločen.

Oblak in Potočnik sta danes po predstavljeni obtožnici, ki jima s soobtoženima očitka dve kaznivi dejanji zlorabe položaja in kaznivo dejanje pranja denarja, imela možnost zagovora. Oblak je dejal, da obtožnica nima ne repa ne glave, Potočnik pa, da je ne razume, ker je popolnoma izmišljena.

Dosedanji sodni postopek je sicer pokazal, da je sodišče že v sodni preiskavi naredilo veliko napako, saj zaposleni v luksemburški odvetniški pisarni pred zaslišanjem niso bili ustrezno podučeni o svojih pravicah. Ti dokazi so bili zato izločeni iz spisa.

Obtoženi naj bi banko s posli oškodovali za 22 milijonov evrov, denar pa skrivali v davčnih oazah. Tožilstvo jih bremeni, da so z nepremičninskimi posli pridobili 22 milijonov evrov, ki so jih naložili v deleže družbe ter z njeno prodajo pridobili 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Leta 2015 je v tej zadevi ob začetku sojenja krivdo v zameno za leto in pol pogojne zaporne kazni priznala nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar