FinD - Novice - Gašperšič v Budimpešti podpisal memorandum o razvoju sodobnih mobilnostnih storitev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.3.2018

Gašperšič v Budimpešti podpisal memorandum o razvoju sodobnih mobilnostnih storitev

Budimpešta, 23. marca (STA) - Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v Budimpešti z avstrijskim ministrom za promet Norbertom Hoferjem in ministrom za državni razvoj Madžarske Mihalyjem Vargo podpisal memorandum o čezmejnem sodelovanju pri razvoju in preizkušanju električnih, povezanih in avtonomnih mobilnostnih storitev. Med drugim si obetajo izmenjavo dobrih praks.

"Prihodnost je tukaj. S podpisom tega sporazuma smo ji odprli vrata. Veseli me, da bodo na to pionirsko pot stopila tudi podjetja in raziskovalne institucije v Sloveniji," je ob podpisu po navedbah ministrstva dejal Gašperšič. Podpisa memoranduma se je udeležila tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Kot je poudaril Gašperšič, bodo lahko s podpisom memoranduma države v regiji sodelovanje na tem področju okrepile z izmenjavo dobrih praks, znanstvenim sodelovanjem, pilotnimi projekti in harmonizacijo zakonodaje. "Vse s ciljem, da bi našim državljanom omogočili čim boljšo mobilnost, in to ne le v okviru ene države, ampak tudi prek meja svojih držav," je dejal.

Med cilji, določenimi v memorandumu, so spodbujanje, usklajevanje in krepitev pravnih, družbenih, gospodarskih, tehničnih in institucionalnih postopkov za čezmejno seznanjanje z razvojem in preizkušanjem električnih, povezanih in avtonomnih vozil ter z njimi povezanih sistemov.

Memorandum poleg tega predvideva skupno prizadevanje za vzpostavitev ustreznih pogojev za avstrijsko-madžarsko-slovensko regijo avtomatizirane vožnje, kar pospešuje širjenje novih tehnologij mobilnosti in razvoja vozil, so sporočili z ministrstva.

Skupno stališče podpisnikov memoranduma je, da sta digitalizacija in razogljičenje ključna za prihodnji sistem mobilnosti, ki mora biti varen, učinkovit ter okoljsko in družbeno trajnosten. Tehnološki napredek na področjih sodelovalnega inteligentnega prometnega sistema, povezane in avtomatizirane vožnje ter e-mobilnosti so lahko zelo pomembni pri spopadanju z izzivi na področju sistemov mobilnosti. Podpisniki soglašajo, da je tovrstno čezmejno sodelovanje nujno potrebno, in pozdravljajo dosedanje sodelovanje.

Gašperšič je v govoru izpostavil, da Slovenija v okviru ukrepov evropske kohezijske politike e-mobilnosti že aktivno vključuje tudi ukrepe trajnostne mobilnosti. Med primeri dobre prakse, ki se že izvajajo, so trajnostna parkirna politika, izdelava mobilnostih načrtov institucij, zelena mestna logistika in izobraževalne dejavnosti o trajnostni mobilnosti. V okviru pobude Slovenija - zelena referenčna država v digitalni Evropi pa ministrstvi za infrastrukturo in javno upravo že izvajata pilotni projekt souporabe električnih vozil Avant2Go, je še dejal minister.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar