FinD - Novice - Ustavna komisija DZ začenja postopke za zaščito premoženja v NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.3.2018

Ustavna komisija DZ začenja postopke za zaščito premoženja v NLB

Ljubljana, 26. marca (STA) - Ustavna komisija DZ bo popoldne odločala o predlogu SDS in NSi za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona, po katerem NLB ne sme izplačevati zahtevkov iz pravnomočnih sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog. Če bi prišlo do izvršb, bi Slovenija sprožila kompenzacijske ukrepe. Pravne dileme o tem še niso razrešene.

Nerešeno vprašanje prenesenih deviznih vlog varčevalcev v nekdanji LB je po stališču Slovenije stvar nasledstva po nekdanji skupni državi. S sporazumom z Mokric iz leta 2013 je to priznala tudi Hrvaška, ki pa je nato vprašanje opredelila kot spor med bankami in tako sodišča na Hrvaškem nadaljujejo sodne postopke proti LB oz. NLB.

Ker obstaja realna možnost, da Hrvaška po pravnomočnih sodbah izterja zahtevek z zaplembo premoženja NLB na Hrvaškem, SDS in NSi predlagata, naj temu sledi kompenzacija z izterjavo premoženja od hrvaških družb v večinski državni lasti prek slovenske finančne uprave.

Parlament lahko tako zaščiti slovensko premoženje, a bo za to moral pred parlamentarnimi volitvami izpeljati dve seji ustavne komisije in dve izredni seji DZ, prvi krog za sprožitev ustavnega postopka in drugi za potrjevanje vsebine.

Predlog za dopolnitev ustavnega zakona zahteva odgovore in mnenja pravnikov. Vlada naj bi mnenje nanj dopisno sprejela danes dopoldne.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar