FinD - Novice - Dunaj bo na večstanovanjske stavbe namestil za 100 milijonov evrov sončnih elektrarn
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.3.2018

Dunaj bo na večstanovanjske stavbe namestil za 100 milijonov evrov sončnih elektrarn

Dunaj, 23. marca (STA) - Na Dunaju napovedujejo energetsko revolucijo avstrijske prestolnice, saj bo javno podjetje Wien Energie v naslednjih letih v obnovljive vire energije, inovacije in zanesljivost oskrbe investiralo 870 milijonov evrov. Podjetje bo do leta 2030 samo za izgradnjo sončnih elektrarn na večstanovanjskih stavbah namenilo 100 milijonov evrov.

Kot so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani, bo podjetje za inovacije namenilo 120 milijonov evrov in za izgradnjo novih polnilnih postaj za električna vozila 15 milijonov evrov.

Do leta 2030 bo dunajsko javno energetsko podjetje Wien Energie 100 milijonov evrov namenilo za izgradnjo sončnih elektrarn z zmogljivostjo 600 megavatov na površini, primerljivi s 1300 nogometnimi igrišči. K projektu se bodo lahko aktivno vključili tudi meščani, saj bodo sončne elektrarne namestili na strehe večstanovanjskih hiš.

V prestolnici načrtujejo, da bodo na 10 odstotkov od vseh 68.000 večstanovanjskih hiš na Dunaju namestili skupnostne fotovoltaične naprave. Predsednik uprave Wien Energie Michael Strebl je dejal, da bodo lahko najemniki in lastniki stanovanj elektriko, proizvedeno v sončnih celicah na skupnih strehah, direktno uporabljali in na ta način zmanjšali svoj račun za elektriko. Kot je dodal, za to pri meščanih že obstaja velik interes, do konca aprila pa bo znano tudi, kakšen model soudeležbe jim bodo ponudili.

Wien Energie bo dodatnih 15 milijonov evrov namenilo še za izgradnjo mreže polnilnih postaj za električna vozila. Do konca leta 2020 nameravajo postaviti 1000 novih polnilnic na 500 javnih mestih. Tudi pri tem bodo lahko sodelovali meščani. Možnost soudeležbe je lani jeseni namreč naletela na dober odziv, saj so meščani v izgradnjo polnilnic investirali dva milijona evrov.

Na Dunaju nameravajo uresničiti tudi številne inovativne projekte 180 startup podjetij s celega sveta, ki so bili izbrani na njihovem natečaju. To so med drugim pametni droni, ki vzdržujejo vetrnice in fotovoltaične naprave, očala z nadgrajeno resničnostjo za odkrivanje napak na elektrarnah in računalniški program Chatbot, ki preko Facebooka klepeta z uporabniki in jim odgovarja na vprašanja glede energije, so še našteli na predstavništvu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar