FinD - Novice - Konvencija OECD proti minimalnim davkom multinacionalk v veljavo julija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.3.2018

Konvencija OECD proti minimalnim davkom multinacionalk v veljavo julija

Ljubljana/Pariz, 23. marca (STA) - Julija bo začela veljati konvencija OECD za boj proti minimiziranju davčnih plačil multinacionalk. Listino o ratifikaciji so ji predložile Avstrija, Otok Man, Jersey, Poljska in v četrtek še Slovenija, s čimer so se sprožili postopki za njeno uveljavitev, so danes sporočili z ministrstva za finance.

Konvencijo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je doslej podpisalo 78 jurisdikcij, listino o ratifikaciji, sprejetju ali odobritvi pa jih je pri OECD deponiralo pet. S tem so stekli postopki za njeno uveljavitev s 1. julijem, njene določbe pa se bodo za vsak posamezni zajeti davčni sporazum začele uporabljati tako, kot določa konvencija.

Besedilo konvencije je bilo sprejeto novembra 2016, v njej pa so kot ukrepi predvideni nevtralizacija učinkov hibridnih neskladnih aranžmajev, preprečevanje zlorab davčnih konvencij, preprečevanje umetnega izogibanja statusu stalne poslovne enote in povečanje učinkovitosti mehanizmov za reševanje sporov.

Slovenija je konvencijo podpisala junija lani, DZ pa jo je ratificiral sredi februarja. Na svoj seznam s konvencijo zajetih davčnih sporazumov je uvrstila 57 dvostranskih mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja, med drugim tudi mednarodni pogodbi, ki ju je sklenila z Avstrijo in Poljsko.

"Ker sta pogodbi na svoja seznama s konvencijo zajetih davčnih sporazumov uvrstili tudi Avstrija in Poljska, bosta ti kot prvi preoblikovani v skladu z določbami večstranske konvencije ter danimi pridržki in uradnimi obvestili držav pogodbenic po večstranski konvenciji," so navedli na ministrstvu.

Ministrstvo bo podatke o začetku uporabe določb konvencije za posamezen z njo zajet davčni sporazum objavljajo na spletni strani. Preden se bodo določbe konvencije začele uporabljati, bo za vsak zajeti davčni sporazum objavilo t.i. združeno besedilo posameznega sporazuma.

Konvencija za preprečevanje zmanjševanja davčne osnove in preusmerjanja dobička je eden od rezultatov projekta OECD in G20 za reševanje problematike strategij davčnega načrtovanja, ki izkoriščajo vrzeli in neskladja v davčnih pravilih za preusmerjanje dobičkov na lokacije z nizko ali ničelno obdavčitvijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar