FinD - Novice - DZ potrdil novelo zakona o kmetijstvu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.3.2018

DZ potrdil novelo zakona o kmetijstvu

Ljubljana, 22. marca (STA) - DZ je danes potrdil novelo zakona o kmetijstvu, s katero se daje podlago za ustanovitev čebelarske akademije, ki bo kot posebna enota ustanovljena znotraj kmetijskega inštituta. Izboljšuje tudi odnose v verigi preskrbe s hrano ter vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela v rastlinski proizvodnji.

Novela na področju prehranske verige bolj jasno definira, kaj so nedovoljene prakse (nabor teh se širi), na novo je definirana pravna domneva znatne tržne moči, ki izhaja iz velikosti podjetja na nabavni strani - 25 milijonov evrov letnega prometa, ustvarjenega v Sloveniji.

Vpeljuje začasno ali občasno delo v kmetijstvu. Gre za odmik od podjemnih pogodb, s pogodbami civilnega prava se uvaja nova oblika dela, od katerega pa se plačujejo prispevki. Predlog definira najdaljšo dolžino trajanja začasnega dela (120 dni za delodajalca in 90 dni za delavca), za nekatere oblike začasnega dela je predvidena tudi 25-odstotna posebna obdavčitev.

V razpravi so poslanske skupine pozdravile dobre namene pri iskanju rešitev na vseh treh področjih, a opozorile, da so vse pravno sporne. Ustanovitev čebelarske akademije ne sodi v zakon, na področju izboljšanja prehranske verige ostaja precej nejasnosti, z vpeljavo začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu pa se obeta prekarizacija na področju kmetijstva, na kar opozarjajo sindikati.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je te bojazni zavrnila ter izpostavila, da se možnost začasnega ali občasnega dela uvaja le za sezonska dela v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu ter da bodo delavci po novi ureditvi več pravic kot doslej, hkrati pa proizvajalcem ne bodo postavili novih težav.

Potrditev novele zakona, ki vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela, pozdravljajo v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so ocenili, da je to sprememba v dobro vseh - izvajalcev, naročnikov in države.

"Uvaja se pogodba o začasnem ali občasnem delu v kmetijstvu, s katero bodo izvajalci dobili možnost, da z naročnikom uredijo pravno razmerje. Pogodba zagotavlja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pravice, vezane na odmore in počitek, zagotovljeno minimalno plačo za opravljene ure dela. Določena je najnižja urna postavka za opravljanje tovrstnega dela v kmetijstvu. S tem prihajajo v enakopravnejši položaj vsa kmetijska gospodarstva, verjetno pa bo tudi manj dela na črno," so v zbornici še zapisali v sporočilu za javnost.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar