FinD - Novice - Vrh EU imenoval Španca de Guindosa za podpredsednika ECB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.3.2018

Vrh EU imenoval Španca de Guindosa za podpredsednika ECB

Bruselj, 22. marca (STA) - Voditelji članic EU so danes v Bruslju imenovali Španca Luisa de Guindosa za podpredsednika Evropske centralne banke (ECB) za osemletni mandat, ki ga ni mogoče podaljšati. De Guindos bo 1. junija na položaju nasledil Portugalca Vitorja Constancia.

Današnje imenovanje je bilo pričakovano od februarja, ko so de Guindosa podprli finančni ministri držav v območju evra. Španec je bil na koncu tudi edini kandidat za ta položaj, saj je guverner irske centralne banke Philip Lane umaknil kandidaturo.

De Guindos, dolgoletni španski minister za gospodarstvo in konkurenčnost, je bil tarča očitkov zaradi neizkušenosti na bančnem in monetarnem področju ter zaradi položaja, ki ga je zasedal v ameriški banki Lehman Brothers pred njenim zlomom leta 2008.

Podpredsednik ECB je eden od šestih članov izvršilnega odbora ECB, ki je odgovoren za dnevne posle osrednje denarne ustanove evrskega območja, uresničevanje denarne politike območja skupne valute in pripravo srečanj sveta ECB.

Izvršilni odbor sestavljajo predsednik, podpredsednik in štirje člani. Vsi so imenovani za osemletni mandat brez možnosti podaljšanja. Svet ECB pa sestavlja šest članov izvršilnega odbora in guvernerji nacionalnih centralnih bank članic območja evra.

EU čaka kmalu še odločitev o novem predsedniku ECB. Sedanjemu predsedniku, Italijanu Mariu Draghiju, se mandat izteče konec oktobra 2019. Ob tem se že stopnjujejo ugibanja o njegovem nasledniku, na primer da bi ta položaj po Italiji lahko pripadel Nemčiji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar