FinD - Novice - Messer Slovenija preizkuša naprave nove kisikarne v Škofji Loki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.3.2018

Messer Slovenija preizkuša naprave nove kisikarne v Škofji Loki

Škofja Loka, 21. marca (STA) - Messer Slovenija je zaključil gradnjo nove kisikarne v industrijski coni Trata v Škofji Loki in začel s preizkušanjem njenih posameznih naprav. Ob tem je obvestil lokalno skupnost, da bo v tem času mogoče prihajalo do kratkotrajnega povišanja ravni hrupa.

Kot so danes sporočili z Občine Škofja Loka, bo preizkušanje posameznih naprav kisikarne predvidoma trajalo do sredine aprila. Aprila naj bi potem kisikarna - ta se razprostira na 9500 kvadratnih metrih zemljišča v bližini družbe Knauf Insulation, ki bo njen glavni odjemalec, začela tudi s poizkusnim obratovanjem.

V času preizkušanja naprav je mogoče, da bo znotraj delovnega dne v kisikarni, to je med 7. uro zjutraj in 19. uro zvečer, prihajalo do kratkotrajnega povišanja ravni hrupa. V Messer Slovenja se ob tem občanom že vnaprej zahvaljujejo za razumevanje in so jim na voljo za dodatna vprašanja in pojasnila. Podjetje komunicira tudi s Civilno iniciativo Trata, ki že dlje časa opozarja na okoljske probleme območja industrijske cone.

Messer Slovenija je približno 17 milijonov evrov vredno kisikarno v Škofji Loki začel graditi v začetku lanskega leta. Projekt je podjetje sicer predstavilo že aprila 2015 in predvidevalo, da bo gradnja potekala v letu 2016 ter da bo v letu 2017 kisikarna že obratovala. Vendar so se postopki sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta in pridobivanja vseh dovoljenj zavlekli.

Kot poudarjajo v podjetju, ki deluje pod okriljem multinacionalke Messer, je oskrba s kisikom iz kisikarne najvarnejša oblika oskrbe uporabnika. Pridobivanje plinov s pomočjo razgradnje zraka je fizikalni proces, ki sam po sebi nima bistvenih vplivov na okolje. Hrup, ki ga povzročajo naprave, se pojavlja v zgradbi, v zaprtem prostoru pa je nadzorovan, urejen in omejen z ustrezno izolacijo, pojasnjujejo.

V družbi svojim poslovnim partnerjem, ki jih je v Sloveniji več kot 2800, kisik zdaj dovažajo iz sestrskih podjetij v Avstriji, Srbiji in na Hrvaškem. S postavitvijo tega objekta pa lokalni industriji približujejo vir plinov, kar pomeni krajše transportne poti in s tem tudi ugodnejšo ceno.

V kisikarni bodo sicer proizvajali različne tehnične pline, ki se uporabljajo tudi v medicini, farmaciji, varilni tehniki, živilski tehnologiji, ekologiji in v industriji jekla ter stekla. Osnovna funkcija plinov v posameznih procesih je zmanjševanje vplivov na okolje in izboljšanje ekonomije procesov, poudarjajo v Messer Slovenija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar