FinD - Novice - Vlada v pripravo nacionalnega reformnega programa, na mizi verjetno tudi NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.3.2018

Vlada v pripravo nacionalnega reformnega programa, na mizi verjetno tudi NLB

Ljubljana, 21. marca (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo danes obravnavala prvi osnutek nacionalnega reformnega programa za leto 2018. Dokument mora skupaj s programom stabilnosti v Bruselj poslati do konca aprila. Na mizi ministrov bi lahko bile tudi rešitve za zaščito NLB pred učinki sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog.

Nacionalni reformni program postavlja smernice za reforme in javnofinančne ukrepe v naslednjem obdobju. Lani sprejeti program za obdobje 2017-2018 predvideva, da bodo ključni cilji še naprej usmerjeni v krepitev gospodarske rasti, zasledovanje cilja stabilnosti javnih financ in javnofinančne vzdržnosti na dolgi rok.

Nacionalni reformni program vsako leto spremlja program stabilnosti, v katerem vlada v okviru fiskalnih zmožnosti finančno ovrednoti prioritete iz reformnega programa. Oba dokumenta mora Slovenija tako kot ostale članice najpozneje do konca aprila poslati v oceno Evropski komisiji.

Vlada bi lahko danes obravnavala tudi možne rešitve za zaščito NLB pred posledicami pravnomočnih sodb hrvaških sodišč glede prenesenih deviznih vlog nekdanje Ljubljanske banke. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v ponedeljek, ko je komisija DZ za nadzor javnih financ podprla predlog ustavnega zakona, ki sta ga vložili SDS in NSi, povedala, da ima vlada dodatne rešitve, ki so združljive s predlogom ustavnega zakona.

Podrobnosti na odprtem delu seje komisije ni razkrila, dejala je le, da bi z rešitvijo zagotovili, da so sodbe nezakonite, da se ohranja vrednost banke ter da se v primeru prisilne izterjave povrne nastalo škodo.

Na kakšen način bi zavarovali premoženje NLB, še ni znano. Slišati je, da gredo po lanskem nesprejetem predlogu vlade o zaščiti banke za naprej (z zagotovitvijo poroštva) sedaj razmišljanja v smeri, da bi se banki povrnila škoda, ko ta nastane. S tem bi se s postopkom privatizacije NLB, o datumu katere se Slovenija pogaja z Evropsko komisijo, lahko nadaljevalo, saj banki nerešeno vprašanje prenesenih deviznih vlog ne bi več zniževalo cene.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar