FinD - Novice - DZ sprejel novi zakon o nepremičninskem posredovanju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.3.2018

DZ sprejel novi zakon o nepremičninskem posredovanju

Ljubljana, 20. marca (STA) - DZ je danes z 43 glasovi za in 9 glasovi proti sprejel novi zakon o nepremičninskem posredovanju. Ta med drugim omejuje plačilo za posredovanje na štiri odstotke od vrednosti nepremičnine ter nepremičninskim družbam nalaga, da prodajalca in kupca opozorijo na morebitne pravne oziroma stvarne napake nepremičnine.

Namen novega zakona je povečati varovanje interesa potrošnikov in zagotoviti pravno varnost tako potrošnikov kot tudi nepremičninskih družb, je v razpravi poudarila državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak.

V predlogu zakona je med drugim določena omejitev plačila za posredovanje v višini štirih odstotkov od vrednosti nepremičnine pri poslih s fizičnimi osebami, kar sicer določa že veljavni zakon. Po novem pa ni več omejitve provizije pri kupoprodajnih poslih med gospodarskimi družbami.

Kot pomembno je državna sekretarka izpostavila tudi določbo, ki na novo ureja ekskluzivno pogodbo, s katero se naročnik zaveže, da z drugimi posredniki za isto nepremičnino ne bo sklepal posredniških pogodb. Predlog zakona določa tudi nov postopek pridobitve in prenehanja veljavnosti dovoljenja za nepremičninskega posrednika, stvarna pristojnost za izdajanje in odvzem dovoljenj nepremičninskih posrednikov pa je z ministrstva prenesena na upravne enote. Predlog zakona tudi ukinja obvezno dopolnilno usposabljanje nepremičninskih posrednikov.

Nepremičninska družba bi morala ob tem pred sklenitvijo pogodbe o nepremičnini preveriti pravno in dejansko stanje nepremičnine in naročnika in tretjo osebo tudi pisno opozoriti na morebitne pravne oziroma druge stvarne napake nepremičnine. V nasprotnem primeru bi bila odgovorna za nastalo škodo iz tega naslova.

V SMC so po besedah Igorja Zorčiča ocenili, da so novosti usmerjene predvsem v korist potrošnikov in izboljšujejo njihov položaj. Da bodo večinsko zakon podprli, je v imenu DeSUS napovedal tudi Ivan Hršak.

Franc Trček je medtem v imenu poslanske skupine Levica poudaril, da predloga zakona ne morejo potrditi. "Nekaj takega lahko predlaga le nekdo, ki ne le, da je absolutno politično neodgovoren, upam si reči celo nekdo, ki je nor," je dejal.

Danijel Krivec pa je v imenu SDS ocenil, da gre za enega od zakonov, ki jih v tem trenutku ni bilo potrebno spreminjati, saj večjih težav tudi po oceni Zveze potrošnikov Slovenije ni bilo. Je pa dejal, da je po sprejetih amandmajih zakon vendarle oblikovan tako, da rešuje določeno problematiko.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar