FinD - Novice - Zaskrbljenost zaradi možne trgovinske vojne zarezala v zaupanje vlagateljev v Nemčiji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.3.2018

Zaskrbljenost zaradi možne trgovinske vojne zarezala v zaupanje vlagateljev v Nemčiji

Berlin, 20. marca (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je marca ohladilo in doseglo najnižjo raven v zadnjih 18 mesecih. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), se je na mesečni ravni znižal za 12,7 točke na 5,1 točke. Upad je posledica zaskrbljenosti zaradi morebitne trgovinske vojne.

Marčna vrednost kazalnika je precej pod pričakovanji analitikov, ki so ocenjevali, da se bo ustavila pri 13,1 točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaskrbljenost zaradi možne svetovne trgovinske vojne, ki jo je sprožil ameriški predsednik Donald Trump, je povzročila, da vlagatelji na prihodnost gledajo bolj previdno," je pojasnil prvi mož ZEW Achim Wambach.

Trump je nedavno uvedel carine za uvoz jekla in aluminija, te bodo 25- oz. 10-odstotne, a te nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike. Tudi EU si prizadeva, da bi jo ZDA izvzele iz višjih carin. Evropska komisija je sicer pripravila seznam ameriških proizvodov, za katere bi lahko po uveljavitvi ameriškega zvišanja carin za jeklo in aluminij uvedla 25-odstotne uvozne carine. Med temi proizvodi so pomarančni sok in motorji. Trump je medtem zagrozil tudi z uvedbo carin na uvoz avtomobilov iz EU.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, je dom največjega evropskega proizvajalca avtomobilov Volkswagna in še nekaj velikanov tega sektorja, ki bi bili zaradi carin še posebej prizadeti.

Zew je raziskavo izvedel med 5. in 19. marcem med približno 220 vlagatelji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar