FinD - Novice - Velika Britanija februarja z upočasnjeno inflacijo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.3.2018

Velika Britanija februarja z upočasnjeno inflacijo

London, 20. marca (STA) - Cene življenjskih potrebščin v Veliki Britaniji so se februarja po izračunih tamkajšnjega statističnega urada na letni ravni zvišale za 2,7 odstotka, potem ko je bila inflacija januarja triodstotna. Na nižjo stopnjo inflacijo so vplivale cene hrane in stroški prevoza, ki so se zvišali za manj kot pred enim letom.

Zaradi upočasnjene februarske inflacija se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na trgu krepijo ugibanja, ali se bo britanska centralna banka Bank of England ta teden sploh odločila zvišati ključno obrestno mero, kar je namignila po februarskem zasedanju.

Nižja inflacija daje nekaj manevrskega prostora centralni banki, ko gre za zvišanje ključne obrestne mere, je ocenil analitik v družbi AJ Bell Kevin Doran.

Britanska centralna banka je namreč na februarskem zasedanju ključno obrestno mero pustila pri 0,5 odstotka, a opozorila, da bi jo lahko kmalu zvišala, če bo prišlo do potrebe po umirjanju inflacije.

Inflacija na Otoku se je zaradi odločitve Britancev, da zapustijo EU, začela zviševati lani. Referendum o brexitu v letu 2016 je namreč zarezal v vrednost nacionalne valute funt.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar