FinD - Novice - EU v Washingtonu za izvzetje iz zvišanih carin za jeklo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.3.2018

EU v Washingtonu za izvzetje iz zvišanih carin za jeklo

Bruselj/Washington, 20. marca (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo danes in v sredo v Washingtonu poskušala zagotoviti izvzetje EU iz ameriškega zvišanja uvoznih carin za jeklo in aluminij. "Moje sporočilo bo: EU kot celota bi morala biti izključena," je poudarila komisarka pred srečanjem z ameriškim ministrom za trgovino Wilburjem Rossom.

EU si želi sodelovati z ZDA in drugimi partnerji na svetu ter skupaj nasloviti izvorni problem - presežke pri proizvodnji jekla, je še izpostavila Malmströmova pred odhodom v Washington.

Odločitev o uvedbi 25-odstotnih carin za jeklo in 10-odstotnih za aluminij na podlagi redko uporabljenega ameriškega zakona, ki omogoča takšno ukrepanje predsednika v primeru spodkopavanja nacionalne varnosti, je sprožila burne odzive po svetu, tudi v EU.

Zvišane carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado, ki sta iz ukrepa izvzeti.

Med čakanjem na jasnost z ameriške strani EU pripravlja tri vrste povratnih ukrepov: postopek v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO), izravnalne ukrepe v obliki dodatnih dajatev na nekatere ameriške proizvode ter ukrepe za zaščito pred porastom jekla in aluminija na evropskem trgu zaradi višjih uvoznih carin ZDA.

Minuli petek je komisija pripravila seznam ameriških proizvodov, za katere bi lahko v 90 dneh po uveljavitvi ameriškega zvišanja carin za jeklo in aluminij uvedla 25-odstotne uvozne carine.

Seznam, na katerem so med drugim viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice, tobak, oblačila, motorji in pomarančni sok, je do ponedeljka v procesu posvetovanja z zainteresiranimi stranmi.

Trgovinski spor bo po pričakovanjih v ospredju pozornosti tudi na vrhu EU konec tedna v Bruslju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar