FinD - Novice - KSS s tožbo nad podjetje zaradi določanja nižjih plač od minimalne
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.3.2018

KSS s tožbo nad podjetje zaradi določanja nižjih plač od minimalne

Maribor, 19. marca (STA) - Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je na delovnem sodišču v Mariboru danes sprožila kolektivni spor proti enemu od podjetij zaradi določanja plač v podjetniški kolektivni pogodbi, ki so nižje od zakonsko določene minimalne. Uspeh bi po njihovih ocenah pomenil, da so vse kolektivne pogodbe nezakonite zaradi določanja nižjih plač od minimalne.

Kot so v KSS zapisali na svojih spletnih straneh, je določanje plač v kolektivnih pogodbah pod minimalno plačo v Sloveniji nekaj povsem "normalnega" in do sedaj se zaradi tega še noben sindikat ni odločil za tožbo.

Kot je razvidno iz priloženega gradiva, KSS toži eno od podjetij za proizvodnjo izdelkov iz aluminija.

"Na Ekonomsko-socialnem svetu so sindikalne centrale vsakokrat pred sprejemanjem zakonodaje celo soglašale z danes veljavnimi rešitvami na tem področju. Zaradi takšne 'ustaljene prakse' smo v Sloveniji popolnoma razvrednotili vrednoto delo, saj v večini dejavnosti prejemeta čistilka in inženir enako plačo," so zapisali.

Če uspejo v zanje vzorčnem postopku, bi to po njihovem mnenju pomenilo, da so vse kolektivne pogodbe v Sloveniji nezakonite zaradi določanja nižjih plač od zakonske minimalne. Zakon o kolektivnih pogodbah namreč določa, da se lahko pravice delavcev določajo le ugodneje od določenih z zakonom.

Zaradi obstoječega sistema določanja plač v kolektivnih pogodbah bolniško odsotni delavci prejemajo bruto plače, ki so od 300 do 400 evrov nižje od zakonsko določene minimalne, tako da prejmejo neto plačo v skoraj enaki višini, kot znaša denarna socialna pomoč, opozarjajo v konfederaciji.

Spomnili so, da so že leta 2015 pripravili predlog zakona, ki bi "odpravil sramoto", da delavec zakonito prejme 1,8 evra bruto na uro. Predlog zakona o minimalnih pravicah delavcev bi uvedel minimalno bruto urno postavko v višini pet evrov in je v postopku za sprejem, katerega končanje je po ocenah KSS zaradi Cerarjevega odstopa sicer vprašljivo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar