FinD - Novice - Pred preiskovalno komisijo o sumih pranja denarja nove štiri priče
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.3.2018

Pred preiskovalno komisijo o sumih pranja denarja nove štiri priče

Ljubljana, 17. marca (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM, bo danes nadaljevala zaslišanja. Na sejo je povabila štiri priče, med njimi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v letih, ko naj bi se nepravilnosti dogajale v največji slovenski banki, vodil vlado.

Komisija se ukvarja z domnevno spornimi nakazili iranske banke največji slovenski banki, prek katerih naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh med letoma 2008 in 2011 opral za približno milijardo dolarjev. Te podatke je v dokumentih NLB našla parlamentarna komisija, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, zadevo pa odstopila komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Vmes pa je nastala preiskovalna komisija, ki se ukvarja le s tem vprašanjem. Pod vodstvom Janija Möderndorferja (SMC) je z delom začela septembra lani, ko je prišlo na dan, da so se podobne zadeve dogajale tudi v Novi KBM, pa je delo razširila še na to banko. V dosedanjih zaslišanjih se je osredotočala na sume pranja denarja in financiranja terorizma v NLB.

Komisija zaslišuje javne funkcionarje v času med letoma 2008 in 2011, ki so po Möderndorferjevih besedah v tem času imeli kakršnokoli možnost, da vplivajo ali so bili obveščeni ali so opustili dolžnost ravnanja v skladu s pooblastili. Zaslišuje pa tudi uslužbence NLB.

Kaj vedo o tej zgodbi, želijo danes člani komisije izvedeti od predsednika vlade v tistem času Boruta Pahorja, takratne vodje njegovega kabineta Simone Dimic in pravnega svetovalca za varnost Darka Lubija ter takratnega finančnega ministra Francija Križaniča.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar