FinD - Novice - Hrvaška z novim zakonom pričakuje več strateških investicij
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.3.2018

Hrvaška z novim zakonom pričakuje več strateških investicij

Zagreb, 18. marca (STA) - Na Hrvaškem imajo nov zakon o strateških investicijskih projektih, s katerimi nameravajo okrepiti interes vlagateljev za projekte in spodbuditi investicijski ciklus. Med drugim so znižali vrednost vlaganja pri prijavi projekta z dosedanjih 150 milijonov kun na 75 milijonov kun (z 20,3 na 10,15 milijona evrov).

Hrvaška vlada s predlaganim zakonom, ki so ga v saboru sprejeli prejšnji petek, načrtuje okrepiti investicijsko klimo ter pospešiti in poenostaviti priprave investicijskih projektov. Vrednost vlaganj pri prijavi strateških projektov na jadranskih otokih in v kmetijstvu, ribištvu in gozdarstvu so znižali z 20 milijonov kun na 10 milijonov kun (z 2,7 na 1,35 milijona evrov).

Vlagatelji bodo v prihodnje morali položiti namenski depozit ali bančno jamstvo v višini pet odstotkov celotne vrednosti projekta, namesto dosedanjih deset odstotkov. Dosedanjo višini jamstva so v hrvaški vladi ocenjevali kot eno izmed največjih ovir za vlaganja.

Ob tem bodo kot vir financiranja priznali tudi bančno pismo, da so pripravljeni financirati projekt. Prav tako bodo priznali vlaganja v pripravo projekta, če vrednost pripravljalnih del predstavlja pet odstotkov vrednosti projekta, so zapisali v zakonu.

Kot novost v hrvaški zakonodaji o strateških projektih so tudi kazni v višini 0,1 odstotka celotne vrednosti projekta v primeru prekoračitve skrajnjega roka uresničitve projekta zaradi odgovornosti vlagatelja ali v primeru odstopa vlagatelja od realizacije strateškega projekta.

Novi zakon o strateških investicijah so sprejeli tudi zaradi usklajevanja s predpisi Evropske unije glede energetskih investicijskih projektov. Pričakujejo, da bodo z novim zakonom zvišali tudi učinkovitost državne uprave.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar