FinD - Novice - Ko vlada opravlja tekoče posle, pogajanja niso mogoča
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.3.2018

Ko vlada opravlja tekoče posle, pogajanja niso mogoča

Ljubljana, 16. marca (STA) - Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je izjavi za medije v DZ dejala, da pogajanja s sindikati javnega sektorja v času, ko vlada opravlja samo tekoče posle, po njihovem prepričanju niso mogoča. Ko govorimo o pogajanjih s sindikati, ne govorimo o enkratnih izplačilih, ampak o trajnih ukrepih na področju plač v javnem sektorju, je dodala.

V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so prepričani, da ni nikakršnega razloga, da v ponedeljek, kot je bilo predvideno, ali pa še prej, pogajanj ne bi nadaljevali. V tem trenutku vlada še ne opravlja tekočih poslov in dela s polnimi pooblastili, so zapisali v današnjem odprtem pismu, ki so ga naslovili na premierja v odstopu Mira Cerarja ter prvaka SD Dejana Židana in DeSUS Karla Erjavca.

Vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je sindikate v četrtek že obvestila, da so zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene. Na svoj poziv pa doslej, kot je za STA povedal Počivavšek, z vladne strani niso dobili nikakršnega odgovora.

Koordinacija se bo v ponedeljek sestala in se dogovorila, kako naprej. Že danes pa se je na izredni seji dobilo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj.

Opozorili so, da so bili - z izjemo policijskih sindikatov - ostali tik pred podpisom oz. vsaj parafiranjem dogovorov o stavkovnih zahtevah. Cerarjev odstop pa je po Štrukljevih besedah onemogočil zaključek tega procesa, ki bi po desetih letih varčevanja v javnem sektorju pomenil več kot upravičeno izboljšanje plač velike večine zaposlenih v javnem sektorju.

V dveh sindikatih iz te konfederacije, Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, sicer še menijo, da bi lahko z vlado zgodbo zaključili. Kot so napovedali, se bodo tudi sami na vlado obrnili s pisno pobudo, da v ponedeljek nadaljujejo pogajanja.

Štrukelj, sicer glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, pa je dejal, da bi bili sicer vsi zadovoljni, če bi se pogajanja lahko končala, a niso tako optimistični. Z zahtevami pa bodo nadaljevali, ko bomo imeli vlado s polnimi pooblastili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar