FinD - Novice - Stopnja prostih delovnih mest v območju evra na četrtletni ravni višja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.3.2018

Stopnja prostih delovnih mest v območju evra na četrtletni ravni višja

Luxembourg, 16. marca (STA) - Povprečna stopnja prostih delovnih mest je bila v območju evra v zadnjem lanskem četrtletju pri dveh odstotkih, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem, na letni ravni pa je bila višja za 0,3 odstotne točke. V EU je na četrtletni ravni ostala nespremenjena pri dveh odstotkih, na letni je narasla za 0,2 odstotne točke, navaja Eurostat.

V območju evra je bila stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, v industriji in gradbeništvu 1,7-odstotna, v sektorju storitev pa 2,3-odstotna. V uniji pa je bila v industriji in gradbeništvu ta stopnja pri 1,8 odstotka, v sektorju storitev pa pri 2,3 odstotka.

Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele najvišje stopnje prostih delovnih mest v zadnjem lanskem četrtletju Češka (4,4 odstotka), Belgija (3,4 odstotka) in Nemčija (2,8 odstotka), najnižje pa Grčija (0,1 odstotka), Španija (0,7 odstotka) ter Bolgarija in Portugalska (v obeh primerih 0,8 odstotka).

Na letni ravni je ta stopnja narasla v 23 članicah, ostala nespremenjena v Bolgariji in Španiji ter upadla v Grčiji in Romuniji (v obeh primerih za 0,2 odstotne točke). Največjo rast so zabeležile Češka (+1,4 odstotne točke), Nizozemska (+0,6 odstotne točke) ter Belgija, Madžarska, Avstrija in Finska (vse +0,5 odstotne točke).

Stopnja prostih delovnih mest je bila v Slovenija v zadnjem lanskem četrtletju dvoodstotna, kar je za 0,3 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar