FinD - Novice - Zagrebško sodišče znova zamrznilo Todorićevo premoženje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.3.2018

Zagrebško sodišče znova zamrznilo Todorićevo premoženje

Zagreb, 15. marca (STA) - Zagrebški preiskovalni sodnik Krešimir Devčić je znova zamrznil premoženje dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića, ki je obtožen finančnih malverzacij. Sodnik je prav tako zamrznil celotno premoženje še štirim osumljencem v aferi Agrokor, medtem ko je v primeru preostalih 10 osumljencev zavrnil zahtevo tožilstva.

Preiskovalni sodnik je konec decembra lani osumljencem blokiral račune v bankah ter zamrznil njihove delnice in obveznice, kot tudi prepovedal prodajo ali bremenitev njihovih nepremičnin na Hrvaškem.

Pred tem so novembra lani blokirali premoženje Ivice Todorića, ki v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški. Zagrebško županijsko sodišče je prejšnji teden ugodilo Todorićevi pritožbi in ostalih 14 osumljencev zaradi začasne zamrznitve njihovega premoženja in preiskovalnemu sodniku naložilo vnovično obravnavo.

Devčić je danes pojasnil, da so obstaja utemeljeni sum, da je Todorić sodeloval v vseh kaznivih dejanjih, ki jih navaja tožilstvo, medtem ko so se ostali obtoženci udeležili posameznih kaznivih dejanj.

Poleg Ivice Todorića so celotno premoženje začasno zamrznili nekdanjim članom uprave koncerna Tomislavu Lučiću, Ljerki Puljić in Damirju Kuštraku ter Oliviu Discordiu iz revizorske hiše Baker Tilly. Sumijo, da je četverica s kaznivimi dejanji pridobila nekaj manj kot 4,5 milijarde kun (608 milijonov evrov) premoženjske koristi, so objavili na spletni strani sodišča.

Sodnik je zavrnil zahtevo tožilstva, da bi zamrznili premoženje ostalim osumljencem kot tudi Todorićevi hčerki Ivi Balent, ki ni med osumljenci, a je lastnica četrtine družinske vile Todorićevih. Ivica Todorić je leta 2015 z darilno pogodbo prepisal del nepremičnin na svoje otroke. Oba Todorićeva sina sta med osumljenci.

Medtem se nadaljuje postopek poravnave v Agrokorju, ki ga vodi novi izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Fabris Peruško. Po današnjem srečanju z dobavitelji družbe je izjavil, da je prihodnji teden možno pričakovati podpis pogodbe z največjo upnico rusko Sberbanko, ki je doslej zavračala sodelovanje pri dogovoru o poravnavi in je sprožila več tožb proti koncernu v različnih državah. Sberbank terja od Agrokorja približno 1,1 milijarde evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar