FinD - Novice - Po Opecovi oceni bo proizvodnja nafte v ZDA še rasla
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2018

Po Opecovi oceni bo proizvodnja nafte v ZDA še rasla

Dunaj, 14. marca (STA) - Proizvodnja nafte v ZDA bo v tem letu še porasla, ocenjuje naftni kartel Opec. Organizacija kljub temu pričakuje, da se bo naftni trg še naprej stabiliziral, saj članice Opeca in nekatere nečlanice z Rusijo na čelu vztrajajo pri omejeni proizvodnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opec ocenjuje, da bodo nečlanice kartela v letu 2018 proizvedle 59,53 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar je 280.000 sodov več od prejšnje napovedi. Proizvodnja v ZDA, kjer nafto večinoma proizvajajo iz skrilavcev, naj bi se povečala za 2,7 odstotka, potem ko se je v lanskem letu okrepila za 2,3 odstotka.

Članice Opeca bodo medtem spoštovale dogovor o omejevanju proizvodnje, so napovedali. Članice kartela so svojo proizvodnjo februarja glede na januar zmanjšale za 77.000 sodov na dan, so zapisali v poročilu. Manj so načrpali Združeni arabski emirati, Irak in Venezuela, več pa Angola in Nigerija.

Tudi na strani povpraševanja je Opec optimističen. Ob 3,8-odstotni globalni gospodarski rasti bo močno tudi povpraševanje, so zapisali. S tem se bo po njihovem prepričanju trg še naprej stabiliziral.

Opec si s partnericami prizadeva zvišati cene nafte, ki so leta 2016 upadle do 30 dolarjev za sod.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar