FinD - Novice - Industrijska proizvodnja v območju evra januarja upadla za odstotek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2018

Industrijska proizvodnja v območju evra januarja upadla za odstotek

Luxembourg, 14. marca (STA) - Industrijska proizvodnja v območju evra se je januarja v primerjavi z decembrom po sezonsko prilagojenih podatkih zmanjšala za odstotek, v celotni EU pa za 0,7 odstotka. Najvišjo rast je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat zabeležila industrija na Portugalskem, za Slovenijo pa podatkov še ni.

Na mesečni ravni se je januarja v območju evra okrepila le proizvodnja investicijskih dobrin (za 1,2 odstotka) ter malenkost tudi netrajnih dobrin (za 0,1 odstotka). Proizvodnja dobrin za vmesno porabo se je zmanjšala za odstotek, trajnih dobrin za 1,9 odstotka, energije pa celo za 6,6 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Tudi v EU se je na mesečni ravni povečala le proizvodnja investicijskih dobrin (za 1,2 odstotka), medtem ko se je proizvodnja dobrin za vmesno porabo zmanjšala za 0,6 odstotka, trajnih dobrin za 1,4 odstotka, energije za 3,3 odstotka in netrajnih dobrin za 0,3 odstotka.

Med članicami EU, za katere je Eurostat imel podatke, so januarja najgloblji padec industrijske proizvodnje na mesečni ravni utrpele Nizozemska (za 5,7 odstotka), Romunija (za 2,9 odstotka) in Španija (za 2,5 odstotka). Z najvišjo rastjo pa se lahko pohvalijo na Portugalskem (+2,5 odstotka), v Estoniji (za 1,9 odstotka) in na Danskem (za 1,8 odstotka). Za Slovenijo Eurostat januarskih podatkov še nima.

V medletni primerjavi je industrijska proizvodnja v območju evra narasla za 2,7 odstotka, v celotni uniji pa za tri odstotke. V tej primerjavi je najvišjo rast proizvodnje dosegla industrija v Romuniji (za 8,5 odstotka). Sledita Estonija (za 7,7 odstotka) in Švedska (za 7,1 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar