FinD - Novice - Evropski poslanci za preglednejše cene čezmejnih paketnih pošiljk
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2018

Evropski poslanci za preglednejše cene čezmejnih paketnih pošiljk

Strasbourg, 13. marca (STA) - Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli uredbo, po kateri bi bile informacije o cenah paketnih pošiljk pri čezmejnem pošiljanju zbrane na posebni spletni strani in tako preglednejše. S tem naj bi znižali cene, ki so tudi do petkrat višje kot pri pošiljkah znotraj države.

Uredbo so podprli 604 poslanci, 80 jih je bilo proti, 12 pa se jih je vzdržalo, je razvidno iz objave na spletnih straneh Evropskega parlamenta. Gre za del zakonodajnega paketa na področju spletne trgovine.

Po ugotovitvah Evropske komisije so čezmejne paketne pošiljke v povprečju od tri do petkrat dražje od pošiljk, ki jih stranke pošljejo znotraj države. Številne potrošnike to odvrača od nakupov v tujih spletnih trgovinah.

Podjetja, ki se ukvarjajo s čezmejno dostavo pošiljk, bodo morala v bodoče predložiti svoje cenike, ki jih bo komisija objavila na posebni spletni strani. To naj bi spodbudilo konkurenčnost in znižalo "nerazumno" visoke cene, menijo v Evropskem parlamentu.

Podjetja bodo morala med drugim razkriti tudi podatke o prihodkih, številu dostavljenih paketov, številu in statusu zaposlenih ter o podizvajalcih. Tista, ki imajo manj kot 50 zaposlenih in delujejo le v eni državi, bodo iz tega izvzete.

Uredbo mora potrditi še Svet EU, v katerem so zastopane posamezne države članice.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar