FinD - Novice - Bela hiša zaradi nacionalne varnosti blokirala Broadcomov prevzem Qualcomma
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.3.2018

Bela hiša zaradi nacionalne varnosti blokirala Broadcomov prevzem Qualcomma

Washington, 13. marca (STA) - Bela hiša je v ponedeljek posegla v načrtovani Broadcomov sovražni prevzem podjetja Qualcomm in 117 milijard dolarjev vreden posel blokirala zaradi nacionalne varnosti. Američane naj bi bilo strah Kitajcev, čeprav gre tehnično za dva ameriška proizvajalca telekomunikacijske tehnologije.

Broadcom ima še vedno sedež v Singapurju, večina direktorjev, vlagateljev in zaposlenih pa je Američanov. Glavni izvršni direktor podjetja Hock Tam je novembra lani od Bele hiše dobil zeleno luč za prevzem ameriškega podjetja za tehnologijo za shranjevanje podatkov Brocade.

To mu je uspelo nekaj dni zatem, ko je po sestanku s Trumpom v Beli hiši na veliko hvalil predsednikova prizadevanja za davčno reformo in je obljubil pospešitev selitve sedeža podjetja v ZDA. Novi sedež Broadcoma v San Joseju naj bi se odprl 3. aprila. Qualcomm ima sedež v San Diegu.

Trump je sprejel ugotovitev posebne komisije o tujih investicijah, ki meni, da bi prevzem ogrozil vodilni položaj Qualcomma pri razvoju naslednje generacije brezžične komunikacijske tehnologije. Če bi zmanjšal vlaganja v raziskave in razvoj za kratkoročni dobiček Broadcoma, bi glavni dobavitelj postala kitajska podjetja.

To je šele četrti primer blokade prevzema s strani predsednika ZDA v zadnjih 25 letih. Trump je že septembra blokiral prodajo proizvajalca polprevodnikov Lattice vlagatelju s podporo kitajskega denarja. Okrog šest podobnih tehnoloških prevzemov pa je zaradi pričakovanih blokad propadlo, še preden bi bil potreben predsednikov ukrep.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar