FinD - Novice - GZS poziva k čimprejšnji izgradnji tretje razvojne osi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.3.2018

GZS poziva k čimprejšnji izgradnji tretje razvojne osi

Ljubljana/Braslovče, 12. marca (STA) - Na nedavno napoved treh savinjskih občin, da bodo na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti trase hitre ceste med Šentrupertom in Velenjem, se je danes odzvala tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Ta poziva vlado, da se zavzame za pospešitev projekta izvedbe tretje razvojne osi, od Darsa pa pričakuje nadaljevanje zadanih aktivnosti.

Občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki, skozi katere teče južni krak severnega dela tretje razvojne osi, so namreč napovedale, da bodo na ustavno sodišče vložile zahtevo za presojo ustavnosti januarja lani objavljene uredbe o državnem prostorskem načrtu za hitro cesto na trasi Šentrupert-Velenje jug. Zaradi gradnje na tej trasi naj bi namreč porušili 40 stanovanjskih hiš, lastniki pa bi bili tudi ob zemljišča.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) poudarjajo, da podpirajo vse aktivnosti v podporo uresničitvi celotne tretje razvojne osi.

Ob tem navajajo, da je izgradnja sodobne prometnice vitalnega pomena za nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj ob celotnem severnem kraku, na območju katerega živi dobrih 130.000 prebivalcev, ki so, tako GZS, upravičenih do enakopravnega in celovitega razvoja v primerjavi z ostalimi regijami v Sloveniji.

"Gre za močno gospodarsko bazo države, saj obe regiji, za kateri je značilna izrazita izvozna usmerjenost, letno ustvarita prek štiri milijarde evrov prometa," so izpostavili na GZS.

Navajajo še, da so na celotnem območju glavne in lokalne ceste preobremenjene, izgradnja hitre ceste pa bo po pričakovanjih dala razvojni impulz z načrtovanimi projekti najmočnejših družb, kot so Tab Mežica, Lek, SIJ Metal Ravne, BSH Hišni aparati in Gorenje, pa tudi mnogih malih in srednje velikih podjetij.

To bo prineslo predvidoma 20-odstotno povečanje prihodkov, ob tem pa tudi rast zaposlitev, ocenjujejo na GZS, kjer želijo z zavzemanjem za pravočasno izgradnjo kakovostne prometne povezave preprečiti ponoven zamik realizacije prometnega koridorja tretje razvojne osi.

GZS poziva vlado, da se zavzame za pospešitev projekta izvedbe tretje razvojne osi, od Darsa pa pričakuje, da bo ne glede na zahtevo za ustavno presojo nadaljeval z vsemi potrebnimi aktivnostmi za pridobitev gradbenega dovoljenja in začel z gradnjo v letu 2019.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar